Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Warzywa nadziewane

Przepis i wykonanie: Paweł Kałuski Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg warzyw (cukinii, kabaczków, jędrnych pomidorów), 250 g świeżych grzybów, po 100 g ryżu, marchewki i cebuli, 1 łyżka masła, 50 g selera, 2 łyżki oliwy, jajko, sól, pieprz, cukier, natka; sos: 3/4 szklanki śmietany, 1,5 łyżki mąki, szczypta soli

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jaros?aw Madejski
Wydrążamy miąższ warzyw i odkładamy go. Grzyby kroimy, chwilę gotujemy, odcedzamy. Ryż płuczemy, zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy masło, gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Marchew, seler i cebulę rozdrabniamy, dusimy z małą ilością wody, oliwą oraz miąższem warzyw. Dodajemy ryż, grzyby i jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, mieszamy. Faszerujemy warzywa, układamy je w brytfannie, dodajemy odrobinę wody, zapiekamy 30 min w 180°C. Mieszamy składniki sosu, polewamy warzywa i pieczemy jeszcze 5-10 min. Przed podaniem posypujemy natką.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się

>

    Więcej o:

Skomentuj:

Warzywa nadziewane