Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Lasagne z borowikami

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

40 dag borowików lub podgrzybków, oliwa do smażenia, 2 cebule drobno posiekane, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 2 puszki (ok. 40 dag) pokrojonych pomidorów w zalewie, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 1 opakowanie płatów do lasagne, 30 dag tartego sera typu gruyere

07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY
Fot. Arkadiusz acichocki / AG
Grzyby czyścimy i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i odkładamy na bok do wystygnięcia.

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy razem cebule, czosnek i paprykę (5-7 min). Dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę grzyby, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy, mieszając, kolejne 5-7 min. Smarujemy naczynie do zapiekania najpierw oliwą, następnie odrobiną masy pomidorowej. Układamy pierwszą warstwę lasagne, a na niej pierwszą warstwę sosu, którą posypujemy serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania sosu (sos - bez sera - powinien też znaleźć się na samym wierzchu). Odstawiamy naczynie na godzinę i dopiero po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok. 30 min.

Wyjmujemy lasagne, posypujemy grubą warstwą tartego sera i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się

>

    Więcej o:

Skomentuj:

Lasagne z borowikami