Rydze w kruchym cieście
50 dag rydzów, 1 łyżka sklarowanego masła, pieprz, sól, 4-5 posiekanych orzechów włoskich, 30 dag mąki, 15 dag masła, 1 jajko, 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną i szczyptę soli, szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut. Rydze czyścimy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy kapelusze, a nóżki siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Następnie mieszamy je z orzechami, przyprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości grzybów). Na środku placków układamy rydzowe kapelusze, a na nich porcje nadzienia. Rogi ciasta sklejamy nad kapeluszami. Smarujemy ciasto białkiem, pieczemy na złoty kolor w temp. 200°C.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się
>- Więcej o: