Mikrofalówki: bogata karta dań
Początkowo służyły tylko do podgrzewania i rozmrażania gotowych dań. Dziś w kuchenkach mikrofalowych można także gotować, piec, rumienić, a nawet przyrządzać potrawy na parze. Są szybkie w działaniu i bardzo proste w obsłudze
Tradycyjne grzałki (grill, talerz crisp lub crunch) pozwalają opiekać potrawę, a nawet wypiekać chleb; termoobieg sprawia, że ciepło dociera do produktów równomiernie z każdej strony. Na ogół można korzystać z tzw. grzania kombinowanego, które pozwala łączyć grill z mikrofalami albo termoobieg z grillem. Podstawą gotowania mikrofalowego jest ścisła kontrola czasu, stąd nawet najtańsze urządzenia mają wbudowany zegar. Najprostsze programuje się mechanicznie (osobno ustawia się moc mikrofal i czas ich działania), modele elektroniczne mają wiele udogodnień. Jednym z nich jest gotowanie wieloetapowe, co umożliwia zaplanowanie kilku następujących po sobie różnych czynności. Coraz więcej kuchenek ma programy automatyczne, a te z funkcją Memory zapamiętują nawet indywidualne ustawienia. W naszym przeglądzie pokazujemy modele wolno stojące (niektóre można też wmontować w ciąg szafek).
Co warto wiedzieć o mikrofalówkach?
Maksymalna moc mikrofal - im wyższa, tym krótszy czas przygotowania potraw i większa oszczędność energii.
Pojemność - duża komora pozwala podgrzać jednorazowo większą porcję produktów. Łączy się to ze średnicą talerza obrotowego. Jeśli planujemy przyrządzanie większych dań (np. pizza albo zapiekanki), wybierzmy model powyżej 20 l. W dużych kuchenkach można podgrzewać potrawy na dwóch poziomach.
Wykończenie wnętrza komory - najczęściej jest emaliowane, rzadziej ceramiczne albo, co jest rozwiązaniem najtrwalszym, ze stali nierdzewnej. Bywają też modele ze ściankami pokrytymi teflonem.
Funkcje oczyszczania - to rozwiązania, które ułatwiają utrzymanie komory w czystości; polegają na wykorzystaniu pary albo zastosowaniu na ściankach powłoki samoczyszczącej się; są dostępne tylko w najdroższych modelach.
Naczynia - do kuchenek mikrofalowych nadają się tylko niektóre: ze szkła hartowanego (bez malowanych wzorów), większość żaroodpornych (ich przydatność łatwo sprawdzić: wstawiamy napełnione wodą naczynie do komory i na 1 min ustawiamy najwyższą moc - jeśli ogrzeje się woda, nie naczynie, to znaczy, że można z niego korzystać) oraz z tworzywa sztucznego ze specjalnym oznakowaniem (unikajmy używania ich przy długiej obróbce).
- Więcej o: