Kuchnia: jak umyć lodówkę?
Podpowiadamy, jak w prosty i szybki sposób umyć lodówkę.
Krok 1
W starszych modelach lodówek konieczne jest odłączenie lodówki od prądu. W nowszych modelach ustawiamy temperaturę na 0 stopni Celsiusza. Następnie wyjmujemy całą żywność oraz półki i szuflady.
Krok 2
Myjemy lodówkę z zewnątrz wodą z płynem do mycia naczyń lub, w przypadku lodówek stalowych, wodą z octem (3 łyżeczki octu na 1 litr wody) lub płynem do mycia szyb. Aby na stalowej lodówce nie pozostały zacieki czy ślady odcisków palców zanurzamy ręcznik papierowy w niewielkiej ilości oleju spożywczego i wycieramy całą powierzchnię.
Krok 3
Aby żywność wyjęta z lodówki nie rozmroziła się, przechowajmy ją w pojemnikach wyłożonych gruba warstwą gazet lub toreb termoizolacyjnych.
Krok 4
Myjemy półki i szuflady w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, po czym dokładnie wycieramy. Najlepiej ręcznikami papierowymi.
Krok 5
Segregujemy wyjętą z lodówki żywność: sprawdzamy terminy ważności, czyścimy opakowania.
Krok 6
Wnętrze lodówki dokładnie myjemy ciepłą wodą z sodą oczyszczoną (1 łyżka sody na 1 litr wody) lub z octem (3 łyżeczki octu na 1 litr wody). Roztwory te świetnie dezynfekują i pomagają pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Kanalik otworu odpływowego czyścimy patyczkiem higienicznym. Następnie całe wnętrze wycieramy do sucha.
Krok 7
Uszczelki myjemy wodą z mydłem i wycieramy. Następnie nacieramy je wazeliną.
Krok 8
Ustawiamy wszystkie produkty żywnościowe na półkach oraz, by zatrzymać świeży zapach wstawiamy talerzyk z ziarnami kawy. Brzydkie zapachy neutralizuje również soda oczyszczona, goździki, cytryna i przekrojone jabłko.
- Więcej o: