Smaki orientu - akcesoria kuchenne
Chętnie sięgamy po potrawy kuchni azjatyckiej, bo są zdrowe i smaczne. Ale żeby odbyć prawdziwą kulinarną podróż, nie wystarczą tylko odpowiednie produkty. Zaopatrzmy się w niezbędne akcesoria, a podczas posiłku poczujemy się jak na Dalekim Wschodzie.



Łyżeczka-tarka do imbiru, stal, około 15?zł, pl.aliexpress.com
Mówimy ogólnie 'chińszczyzna', ale odmian kuchni azjatyckiej jest przecież tyle, ile krajów i regionów znajdujących się na tym kontynencie.

Cedzak, stal i drewno, 19,90?zł, kuchnieorientu.pl
W samych Chinach, słynących z wołowiny w pięciu smakach i kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, rozróżnia się - zależnie od prowincji - kuchnię pekińską, szanghajską, syczuańską.

Łyżka do zup miso i tajskich, porcelana 13,99?zł, sushisklep.pl
Japonia jest znana z sushi, owoców morza, wodorostów i marynowanych warzyw.

SHADOW, widelce do serwowania, tworzywo sztuczne, 17?zł/2 szt., superwnetrze.pl
Tajlandia to połączenie kontrastujących smaków: słodkiego i kwaśnego czy słodkiego i ostrego.

BAMBUM SALSA, widelczyki do przekąsek, bambus, 39?zł/6 szt., bonami.pl
W kuchni koreańskiej głównym składnikiem jest soja, z kolei w wietnamskiej używa się dużo ziół, a wielu daniom towarzyszą dipy.

ASIEN ACCESSORIES, łyżka do zupy miso, porcelana, około 10 zł, Maxwell & Williams
Na szczęście przy tak dużej różnorodności smakowej jedno pozostaje w większości wspólne: naczynia i akcesoria. Warto poświęcić im chwilę, bo dla Azjatów równie ważny co smakowy jest walor estetyczny - nie bez znaczenia pozostaje to, w jaki sposób potrawę się przyrządza, a następnie podaje.

MUG, pałeczki, drewno sandałowe i metal, 167?zł/2 pary, fide.pl
Pierwsza wzmianka o pałeczkach pojawiła się w Chinach około 2 tys. lat temu. W Japonii najpopularniejsze są obecnie tzw. waribashi - pałeczki jednorazowe zrobione z jednego kawałka drewna, które łatwo można rozłamać na dwie części. Pałeczek używa ponad dwa miliardy ludzi. Te 40-centymetrowe (saibashi) służą do gotowania, krótsze do jedzenia.

Nie ma dobrej kuchni azjatyckiej bez odpowiednich noży. Najpopularniejsze to:
Tasak - nóż-taśma produkcyjna, nóż-siekacz, kuchenna gilotyna, jak nazywają go azjatyccy szefowie kuchni. Nic mu niestraszne, nawet kości. Znany od kilku tysięcy lat. Ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów z deski do naczyń.

Santoku - japoński odpowiednik europejskiego noża szefa kuchni, przeznaczony do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ma ostrze o długości kilkunastu centymetrów i szeroką klingę, która przydaje się np. do zgniatania czosnku. Ostry, cienki i lekki, precyzyjnie tnie produkty na równe plastry.
- Więcej o:
Innowacje w zrównoważonym designie: nowa siedziba Arup w Krakowie
Nowe oczyszczacze powietrza Bosch Air
Jak doświetlić garderobę?
Jakie światło do pracy w domu?
Światło w domu
Jak ciekawie wykończyć sufit?
Master bedroom, czyli spokój o poranku
Robaki w domu. 13 insektów, z którymi mieszkasz. Jak się ich pozbyć?