Smaki orientu - akcesoria kuchenne
Chętnie sięgamy po potrawy kuchni azjatyckiej, bo są zdrowe i smaczne. Ale żeby odbyć prawdziwą kulinarną podróż, nie wystarczą tylko odpowiednie produkty. Zaopatrzmy się w niezbędne akcesoria, a podczas posiłku poczujemy się jak na Dalekim Wschodzie.
Łyżeczka-tarka do imbiru, stal, około 15?zł, pl.aliexpress.com
Mówimy ogólnie 'chińszczyzna', ale odmian kuchni azjatyckiej jest przecież tyle, ile krajów i regionów znajdujących się na tym kontynencie.
Sztućce do przekąsek, stal, 119 zł/4 szt., pysznapaczka.pl
Cedzak, stal i drewno, 19,90?zł, kuchnieorientu.pl
W samych Chinach, słynących z wołowiny w pięciu smakach i kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, rozróżnia się - zależnie od prowincji - kuchnię pekińską, szanghajską, syczuańską.
Chochla do woka, stal, 29,90 zł, kuchnieorientu.pl
Łyżka do zup miso i tajskich, porcelana 13,99?zł, sushisklep.pl
Japonia jest znana z sushi, owoców morza, wodorostów i marynowanych warzyw.
Szczypce do potraw z woka, silikon, 22,99?zł, emag.pl
SHADOW, widelce do serwowania, tworzywo sztuczne, 17?zł/2 szt., superwnetrze.pl
Tajlandia to połączenie kontrastujących smaków: słodkiego i kwaśnego czy słodkiego i ostrego.
AD HOC, łyżka i szczypce do potraw z woka, stal i drewno, 66?zł, Fabryka Form
BAMBUM SALSA, widelczyki do przekąsek, bambus, 39?zł/6 szt., bonami.pl
W kuchni koreańskiej głównym składnikiem jest soja, z kolei w wietnamskiej używa się dużo ziół, a wielu daniom towarzyszą dipy.
ASIA, szczypce do woka, tworzywo sztuczne, 79?zł, garneczki.pl
ASIEN ACCESSORIES, łyżka do zupy miso, porcelana, około 10 zł, Maxwell & Williams
Na szczęście przy tak dużej różnorodności smakowej jedno pozostaje w większości wspólne: naczynia i akcesoria. Warto poświęcić im chwilę, bo dla Azjatów równie ważny co smakowy jest walor estetyczny - nie bez znaczenia pozostaje to, w jaki sposób potrawę się przyrządza, a następnie podaje.
BOGA, tarka do imbiru, stal, 114?zł, almidecor.com
MUG, pałeczki, drewno sandałowe i metal, 167?zł/2 pary, fide.pl
Pierwsza wzmianka o pałeczkach pojawiła się w Chinach około 2 tys. lat temu. W Japonii najpopularniejsze są obecnie tzw. waribashi - pałeczki jednorazowe zrobione z jednego kawałka drewna, które łatwo można rozłamać na dwie części. Pałeczek używa ponad dwa miliardy ludzi. Te 40-centymetrowe (saibashi) służą do gotowania, krótsze do jedzenia.
Pałeczki i łyżka, stal i tworzywo sztuczne, 95?zł, galerialimonka.pl
Nie ma dobrej kuchni azjatyckiej bez odpowiednich noży. Najpopularniejsze to:
Tasak - nóż-taśma produkcyjna, nóż-siekacz, kuchenna gilotyna, jak nazywają go azjatyccy szefowie kuchni. Nic mu niestraszne, nawet kości. Znany od kilku tysięcy lat. Ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów z deski do naczyń.
Santoku - japoński odpowiednik europejskiego noża szefa kuchni, przeznaczony do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ma ostrze o długości kilkunastu centymetrów i szeroką klingę, która przydaje się np. do zgniatania czosnku. Ostry, cienki i lekki, precyzyjnie tnie produkty na równe plastry.
Sashimi - do plastrowania i filetowania ryb, z cienką klingą o długości od 20 do nawet 40 cm.
Zdjęcia noży kolejno ze sklepów: solingen.pl, homus.pl i galerialimonka.pl
- Więcej o: