Kuchnia azjatycka - akcesoria i przybory do gotowania
Gotowanie w stylu Dalekiego Wschodu to nie tylko tamtejsze przepisy kulinarne - to również dedykowane naczynia i przybory. Podpowiadamy, co wybrać! [CENY]
Taca do sushi
KOBE, zestaw do sushi, 249 zł, designforhome.pl
Nie zapominajmy o przystwkach
SMOK NIEBIESKI, miseczki na dipy, przystawki i słodycze, porcelana, 64 zł, garneczki.pl
Wok - podstawa kuchni azjatyckiej
Wok - naczynie uniwersalne, bo można w nim gotować, smażyć, dusić, frytować. Szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni. Tradycyjne woki azjatyckie są robione ze stali węglowej lub żeliwa. Teflon czy ceramika - materiały, do których produkty nie przywierają - nie zdadzą tu egzaminu. Wok musi bowiem "lubić" olej i go nie odpychać, bo właśnie w smażeniu na oleju tkwi sedno orientalnej kuchni.
THAILAND, wok, stal, 209 zł, garneczki.pl
Naczynia z motywem kwiatu wiśni
TOKYO, talerz, kamionka, 89 zł, bonami.pl
W czym podajemy zupę?
Miseczki do zupy miso, ceramika, 169,99 zł/4 szt., dutchhouse.pl
Kosz do gotowania na parze
Parownik to okrągłe bambusowe naczynie z pokrywką, w którym można gotować na dwóch poziomach. Szybko wysycha i pochłania wodę, potrawy nie będą więc nasiąkać parą skraplającą się na ściankach naczynia. Nawet w bardzo wysokiej temperaturze nie wydziela szkodliwych substancji.
Parownik, bambus, 127,90 zł, pysznapaczka.pl
Noże muszą być ostre
Sushi nie pokroimy tępym nożem, dbajmy o jego ostrość!
TOJIRO, kamień do ostrzenia japońskich noży, 389 zł, tomoko.pl
Dekoracyjne miski
BENTO, miska, ceramika, 119 zł, westwing.pl
Ceremonia parzenia herbaty
W uproszczonej formie, ale nadal spełniająca ważną rolę.
GIANT, czajniczek żeliwny z filiżanką, 199 zł, kuchnika.pl
Tradycyjny imbryk
TOKONAME SOMATSU, imbryk kyusu, glina z regionu Tokoname, 118 zł, nagomi.pl
Możdzierz tez się przyda
Moździerz laotański, glina, 49 zł, masala.com.pl
W czym gotujemy ryż?
M-CUISINE, naczynie do gotowania ryżu, 119 zł, bazylia.pl
- Więcej o: