Ekspres i spółka
Uwielbiasz kawę. Masz swoje rytuały i ulubiony sposób przyrządzania aromatycznego naparu. A może warto spróbować czegoś innego? Wybór rodzajów urządzeń jest ogromny. Oto kilka z nich.
Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale my zachęcamy do eksperymentów. Żeby delektować się doskonałą kawą, nie wystarczy zadbać o dobry gatunek ziaren. Warto zainwestować także w odpowiednie urządzenie do parzenia kawy oraz w młynek. Kawa świeżo zmielona będzie bardziej aromatyczna i pełna smaku. Samo mielenie też jest ważne: nie może być zbyt drobne, ponieważ będzie zapychało sitko lub filtr; zbyt grube sprawi, że kawa nie zaparzy się odpowiednio i wyjdzie wodnista. I tak np. kawa do kawiarki powinna być zmielona grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego, ale drobniej niż do Aeropressu. Dla tych smakoszy kawy, którzy wybierają pewność, producenci opracowali ekspresy na kapsułki. Kapsułki zawierają hermetycznie pakowaną świeżo zmieloną kawę, dzięki czemu utrzymuje ona pełnię aromatu i smaku. Do wyboru są dziesiątki kapsułek do przygotowania różnych rodzajów kawy – od espresso aż po latte z trójwarstwową kompozycją kawy, mleka i puszystej mlecznej pianki. Dzięki temu każdy z domowników może przyrządzić sobie w dowolnym momencie swój ulubiony napój.
- Więcej o: