Tradycyjne nakrycie stołu. Jak przygotować stół na święta?

red.

Tradycyjnie nakryty stół to najlepszy wybór na każde święta. Podstawą powinna być klasyczna zastawa i jej właściwe ułożenie na stole. Tak nakryjesz tradycyjny stół na Wielkanoc i nie tylko.

Tradycyjne nakrycie stołu jest eleganckie i szykowne. Pasuje do każdej okazji.
Tradycyjne nakrycie stołu jest eleganckie i szykowne. Pasuje do każdej okazji.
fot. Villery & Boch

Tradycyjne nakrycie stołu nie jest trudne, a zawsze wywiera wrażenie na gościach. Jest w nim szyk i elegancja, które szczególnie sprawdzają się w czasie świąt - czy to Wielkanocy, czy Bożego Narodzenia.

Przeczytaj także: Jak prawidłowo ułożyć na stole talerze i sztućce?

Szykując stół, można zdecydować się na proste lub rozszerzone nakrycie. To pierwsze cechuje mniejsza liczba sztućców. Drugie, w pewnym sensie przystosowane do każdego menu, jest bogatsze i bardziej złożone. Trzeba jedynie pamiętać, że sposób, w jaki nakryjemy do stołu, powinien być przede wszystkim dostosowany do samych dań.

Tradycyjne nakrycie stołu - zaczynamy od talerza

Na tradycyjnie nakrytym stole każdy element ma swoje miejsce. Na samym dole, w odległości 1 cm od brzegu stołu, stawiamy duży płaski talerz - zwany talerzem serwisowym lub podtalerzem. Nie służy on do spożywania posiłków, ale do wyznaczenia nakrycia. Na nim talerz obiadowy, a wyżej - w zależności od menu - talerz na zupę lub na sałatkę. W lewym górnym rogu stawiamy mniejszy talerz na chleb i masło.

Pamiętajmy, żeby zachować odstęp między nakryciami gości, tak żeby każdy mógł się swobodnie poruszać bez obijania się gości o siebie.

Przeczytaj także: Ozdoby wielkanocne 2017. Jak udekorować świąteczny stół?

Układanie sztućców na stole

Sztućce na stole układamy w takiej kolejności, w jakiej będą podawane posiłki. Po lewej stronie dużego talerza powinny znaleźć się widelce. Układamy je, zrównując dolny koniec z brzegiem talerza. Najbliżej naczynia znajdzie się widelec do mięsa, na środku widelec do ryby, a na brzegu - najmniejszy widelec do sałatek.

Po prawej stronie jest miejsce dla noży i łyżki. Ich położenie powinno być symetryczne względem widelców. Najbliżej talerza znajduje się więc nóż do mięsa, nieco dalej - nóż do ryb i owoców morza, ostatni jest zaś nóż do sałatek. Najbardziej oddaloną od talerza pozycję zajmuje łyżka do zupy. Na stole, prócz sztućców do kolejnych potraw, powinny znaleźć się też sztućce do deserów. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta układamy równolegle do dolnego kantu stołu, nad dużym talerzem. Łyżeczka, zajmująca wyższą pozycję, powinna być zwrócona w lewo, widelczyk - w prawo.

Pamiętajmy, że dolne krawędzie wszystkich sztućców muszą układać się w jedną, wyznaczoną przez dolny brzeg talerza, linię.

Gdzie szklanka, gdzie kieliszek?

Tradycyjne nakrycie stołu wymusza obecność kieliszków na stole. Ważne, by przy jednej osobie nie znajdowały się więcej niż 4 kieliszki i by były one ustawione w prawym górnym rogu talerza. Jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań jest ustawienie szkła w ukośnej linii, której najwyższy punkt, znajdujący się nad sztućcami do deseru, wyznacza szklanka na wodę, środkowy - nieco niżej i bardziej na prawo - kieliszek do czerwonego wina, a ostatni - najniższy i najdalszy względem talerza - kieliszek na białe wino.

ZOBACZ TRADYCYJNE NAKRYCIA STOŁÓW >>

Skomentuj:

Tradycyjne nakrycie stołu. Jak przygotować stół na święta?