Jak zaplanować przestrzeń w dużej kuchni?

Aldona Mioduszewska, Galeria Wnętrz DOMAR

Przestronne kuchnie o dużym metrażu to naturalnie większe możliwości aranżacyjne. Jednak aby taka przestrzeń była nie tylko ładna, ale i w pełni zagospodarowana i funkcjonalna, jej projekt będzie od nas wymagać równie dużego zaangażowania koncepcyjnego, co w przypadku małych pomieszczeń kuchennych.

Kuchnia Era
Kuchnia Era
MHM KUCHNIE/GALERIA WNĘTRZ DOMAR

W jaki sposób zaplanować przestrzeń kuchni, aby połączyć swobodę poruszania się z ciekawym rozmieszczeniem wyposażenia kuchennego? Postaramy się jak najlepiej odpowiedzieć na to pytanie. Bez przemyślanej i dopasowanej do możliwości koncepcji, odpowiednia aranżacja przestronnej kuchni może bowiem okazać się niełatwym zadaniem.

Kuchnia Hacker
Kuchnia Hacker
ZAARDE/GALERIA WNĘTRZ DOMAR

Dobry plan na przestrzeń

Na początku uważnie przyjrzyjmy się możliwościom, jakie daje nam kuchnia. W planowaniu funkcjonalnej aranżacji przestrzeni warto uwzględniać wszelkie powierzchnie, wysokości, umieszczenie okien, skosy oraz wnęki  –  tak, aby w maksymalny oraz pomysłowy sposób wykorzystać dostępne miejsce.

Współczesne systemy do zabudowy dają ogromne możliwości wykorzystania każdego zakamarka w kuchni bez względu na metraż. Dlatego rozplanowując przestrzeń, pomyślmy o tym, aby meble kuchenne były nie tylko ozdobą, ale również i pomocą w codziennym użytkowaniu. Szafki górne poprowadźmy do sufitu - dzięki temu, uzyskamy miejsce na wszelkie przedmioty, z których nie korzystamy na co dzień. Oprócz tego przyjrzyjmy się ewentualnym skosom lub wnękom, które możemy wykorzystać jako dodatkową przestrzeń. Dobrym rozwiązaniem są także szuflady narożnikowe  i inne systemy zabudowy narożnej, pozwalające na przechowywanie zestawów sztućców, garnków czy artykułów spożywczych.

Kuchnia Bea Fiora Adina
Kuchnia Bea Fiora Adina
MEBLE ULWE/GALERIA WNĘTRZ DOMAR

Pomysłowe przechowywanie

Skupiając się na pomysłach na funkcjonalną aranżację kuchni, warto wspomnieć o systemie cargo. Jest to wysuwana z zabudowy wąska półka ze stelażem, która doskonale sprawdza się do przechowywania przypraw, olejów i oliw oraz wszelkich produktów sypkich. Cargo to rozwiązania, które dopasujemy do praktycznie każdej przestrzeni.  Znakomicie sprawdzą się w przerwach między szafkami a sprzętem AGD. Są ciche - nie trzaskają - a to a sprawą specjalnych hamulców. Można je dopasować zarówno jeśli chodzi o wysokość, jak i szerokość - te najwęższe, o szerokości 15 cm, świetnie sprawdzają się jako podblatowe przestrzenie do przechowywania. Mogą być elementem zabudowy głównej, ale także idealnie wypełnią przestrzeń pomiędzy ostatnią szafką a ścianą.

Oprócz cargo, innym pomysłowym rozwiązaniem są relingi naścienne, umieszczone nad blatem. Jest to świetny sposób na przechowywanie oraz atrakcyjną prezentację przypraw, ziół w doniczkach i drobnych akcesoriów kuchennych.

Dzięki relingom nasze kolekcje przypraw i przyborów kuchennych mogą być zawsze pod ręką, przy okazji ładnie się prezentując. Wybór formy tego typu rozwiązania jest ogromny – od listew magnetycznych i rurek z haczykami, po wąskie półeczki z relingiem, na których ustawimy słoiczki z przyprawami. Co więcej, możemy wybrać także uchwyty relingowe do frontów, które umożliwią nam powieszenie ręczników czy ścierek.

Kuchnia Amsterdam
Kuchnia Amsterdam
HUL KUCHNIE/GALERIA WNĘTRZ DOMAR

Bez względu na metraż naszej kuchni, warto wziąć pod uwagę również zaopatrzenie się we wszelkiego rodzaju organizery do szuflad i szafek. Nie tylko utrzymują zawartość porządku, ale także ułatwiające wszelkie prace w kuchni. Wykonane są z różnych materiałów- od plastiku po drewno. Można je ustawiać jeden na drugim, pozwalając tym samym na odpowiednie ułożenie
i zagospodarowanie zawartości na półkach, zwłaszcza w przypadku produktów sypkich.

Kuchnia Amsterdam
Kuchnia Amsterdam
HUL KUCHNIE/GALERIA WNĘTRZ DOMAR
    Więcej o:

Skomentuj:

Jak zaplanować przestrzeń w dużej kuchni?