Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kawa w różnych wydaniach – parzenie i podawanie aromatycznego trunku

artykuł zewnętrzny

Kawa – aromatyczny, gorący napar przyrządzany na bazie palonych i mielonych ziaren kawowca. O ile pierwotnie podawano ją głównie na gorąco, o tyle dziś pije się ją z kostkami lodu, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, syropami…

Kawa w różnych wydaniach – parzenie i podawanie aromatycznego trunku
Kawa w różnych wydaniach – parzenie i podawanie aromatycznego trunku
Kitchenstore

W Europie pojawiła się w XVI wieku, powoli zyskując popularność na domowych stołach. Dziś jest to podstawowe źródło kofeiny, dodające energii do działania i cudownie komponujące się ze słodkimi deserami. Wielu miłośników lekko gorzkawego smaku właśnie w ten sposób rozpoczyna swój dzień.

Sposoby parzenia kawy

Mniej doświadczeni „kawosze” zwykle parzą kawę, zalewając ją wrzątkiem w ulubionym kubku. Inni z kolei korzystają z ekspresu ciśnieniowego, wybierając dowolny poziom palenia i dolewając zimnego mleka, gdy napar będzie gotowy. W rzeczywistości jednak kultura picia kawy jest znacznie bardziej rozbudowana, a najwięksi smakosze przebierać mogą w różnych, ogólnoświatowych metodach.

  • Parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Jedna ze zdecydowanie najpopularniejszych metod, bazujących na ekspresie ze wbudowanymi, różnymi funkcjami. Niektóre z nich przygotowują różnorodną kawę wyłącznie za… wybraniem jednej funkcji. Latte, Americano, Cortado… wszystko dostępne jest na wyciągnięcie jednego palca (i to dosłownie!). Mechanizm parzenia jest prosty: woda pod ciśnieniem przelewana jest przez komorę wypełnioną świeżo zmielonymi ziarnami. Eksperci jednak podkreślają, że metoda ta nie jest wskazana osobom, które uwielbiają delikatny smak kawy.
  • Parzenie w kawiarce. Jedna z najstarszych metod, oparta na niewielkim, specyficznie zbudowanym dzbanku i 3-komorowym sposobie parzenia. Mechanizm sprawia, że woda umieszczona w dolnej komorze zaczyna wrzeć, a para wytwarzająca ciśnienie wypycha ją przez zmieloną kawę w górę. Kawa z kawiarki jest gęsta, intensywna i bardzo aromatyczna.
  • Parzenie w Areopressie. Przez wielu smakoszy metoda ta uważana jest za najlepszą – głównie dlatego, że z „szacunkiem” odnosi się do aromatycznych ziaren kawy. Urządzenie jest niezwykle proste – bazuje na wodzie o odpowiedniej temperaturze i odpowiednim poziomie ciśnienia. Parzenie trwa kilka minut i – wbrew mitom – można za jego pomocą przygotować kawę mrożoną. Jedynym minusem tej metody jest konieczność zużywania filtrów, co nie jest ekologicznym rozwiązaniem. 

Nie wystarczy jej zalać – czyli jak podawać kawę?

Zastanawiałeś się kiedyś, jak poprawnie podaje się kawę? W filiżankach, kubkach, a może kieliszkach z podwójnym dnem?

Nie zaskoczymy informacją, że sposób podawania kawy uzależniony jest… od jej rodzaju. Kulinarny savoir vive jest więc dość skomplikowany, przez co wyposażenie kuchni musi bazować na zarówno wysokich szklankach z uszkiem, jak i niewielkich, porcelanowych filiżankach.

  • Espresso – podaje się w małej (do 70 ml) szklance z podwójnym dnem lub w ogrzanej, niewielkiej, porcelanowej filiżance z drobnym uszkiem.
  • Cappuccino – podaje się w większej (do 180 ml) filiżance z porcelany.
  • Latte – podaje się w wysokiej, stożkowej szklance (do 220 ml) z uszkiem.
  • Cafe Freddo – podawać można zarówno w wysokich szklankach, jak i klasycznych filiżankach.

Najwięksi znawcy i restrykcyjni miłośnicy kawy nie zachęcają, aby podawać napar w dużych kubkach — chyba że ten swoim kształtem i grubością porcelany przypomina duże, pękate filiżanki, znane fanom z serialu Friends.

    Więcej o:

Skomentuj:

Kawa w różnych wydaniach – parzenie i podawanie aromatycznego trunku