Mieszkanie w Warszawie. Szarość i dąb

OKK

72-metrowe mieszkanie w Warszawie zaprojektowane przez Beatę Napierałę z pracowni Modify – Architektura Wnętrz zlokalizowane jest w zaciszu warszawskich Włoch. Młodemu małżeństwu zależało przede wszystkim na funkcjonalności, niebanalnych rozwiązaniach oraz nowoczesnym i przytulnym wnętrzu, w którym można odpocząć, nabierając sił na nowy dzień. Ich „must have” w pełni znalazło odzwierciedlenie w zamierzeniach projektantki.

Stonowaną kolorystycznie przestrzeń pokoju dziennego zdobi wyróżniający się fotel uszak Presto w pudrowym różu od Gala Collezione.
Stonowaną kolorystycznie przestrzeń pokoju dziennego zdobi wyróżniający się fotel uszak Presto w pudrowym różu od Gala Collezione.
Foto: Michał Młynarczyk

Mieszkanie składa się z przestrzeni otwartej, dużego przedpokoju, salonu z aneksem kuchennym i jadalnią oraz odrębnych pomieszczeń - sypialni, łazienki, toalety i pokoju gościnnego. Jego powierzchnia całkowita to 72 m2, a projektem objęte zostało 60 m2.

Na tle dużych okien stanęła wygodna szara sofa modułowa Plaza polskiej firmy Gala Collezione.
Na tle dużych okien stanęła wygodna szara sofa modułowa Plaza polskiej firmy Gala Collezione.
Foto: Michał Młynarczyk

Funkcjonalna część dzienna

Ze względu na otaczający budynek okazały drzewostan, ilość światła dziennego we wnętrzu bywa ograniczona, dlatego głównym celem było maksymalne rozjaśnienie i powiększenie za pomocą odpowiednio dobranego oświetlenia, materiałów, mebli i tkanin. Największym wyzwaniem projektowym było jednak opracowanie układu funkcjonalnego dla przestrzeni otwartej – salon, kuchnia, jadalnia i przedpokój. Z uwagi na wspomniany wcześniej ograniczony dopływ światła dziennego wydzielanie którejkolwiek z tych części pełnymi ścianami nie wchodziło w grę. Dlatego pomiędzy częścią  jadalnianą a przedpokojem zaprojektowany został ażurowy regał pełniący rolę zarówno przegrody jak i dwustronnej biblioteczki. Kącik jadalniany powstał w centralnym punkcie pomieszczenia. Podkreśla go duża lampa wisząca oraz ściana obłożona panelami korkowymi.

Część wypoczynkowa salonu i aneks kuchenny zostały przedzielone ścianką z płyty meblowej fornirowanej, mocowanej do półwyspu kuchennego. Od strony salonu zawisł na niej telewizor i szafka RTV. Meble wypoczynkowe stanęły naprzeciw wspomnianej ścianki. Wybór padł na polską firmę Gala Collezione i wygodną szarą sofę modułową Plaza, której wielkość została dopasowana do zastanej przestrzeni oraz upragniony przez inwestorów fotel uszak Presto w pudrowym różu od Gala Collezione. Jego obrotowa podstawa sprawia, że domownicy mogą łatwo ustawić go w dowolnym kierunku, a uszate zagłówki pozwalają nawet na małą drzemkę w ciągu dnia.

Przemyślane rozwiązania w kuchni i sypialni

W kuchni wygospodarowano sporo miejsca na blat roboczy i przechowywanie. Cała zabudowa, podobnie jak reszta mieszkania, jest utrzymana w szaro-dębowej kolorystyce.
W kuchni wygospodarowano sporo miejsca na blat roboczy i przechowywanie. Cała zabudowa, podobnie jak reszta mieszkania, jest utrzymana w szaro-dębowej kolorystyce.
Foto: Michał Młynarczyk

W kuchni wygospodarowano sporo miejsca na blat roboczy i przechowywanie. Cała zabudowa, podobnie jak reszta mieszkania, jest utrzymana w szaro-dębowej kolorystyce. Ciekawym wyzwaniem było wizualne skrócenie wąskiego, długiego przedpokoju. Architekt w tym celu zaprojektowała wieszaki w postaci ram z poziomymi belkami, na których zamocowano haczyki do wieszania ubrań i torebek. Pomiędzy nimi w takiej samej ramie powstało lustro. Dodatkowym urozmaiceniem tej przestrzeni było zastosowanie sufitu podwieszanego z oświetleniem LED-owym we wnękach przyściennych.

Sypialnia  o powierzchni 13 m2 mieści łóżko pod materac 160x200 cm. Przy jego wezgłowiu zaprojektowane zostały praktyczne szafki o głębokości 40 cm. Dzięki temu właściciele zyskali dodatkową przestrzeń na przechowywanie ubrań i książek. W łazience i WC wykorzystano płytki drewnopodobne oraz szare, imitujące beton. Całość jest wyjątkowo nowoczesna i dopracowana pod względem funkcjonalnym. By zachować spójność wizualną we wszystkich pomieszczeniach, zastosowano tu wyraziste faktury i podobną kolorystykę – ciepłe odcienie szarości, bieli i dębu, które idealnie współgrają z subtelną kolorystyką wymykającego się schematom różowego fotela.

Pomiędzy częścią  jadalnianą a przedpokojem zaprojektowany został ażurowy regał pełniący rolę zarówno przegrody jak i dwustronnej biblioteczki.
Pomiędzy częścią jadalnianą a przedpokojem zaprojektowany został ażurowy regał pełniący rolę zarówno przegrody jak i dwustronnej biblioteczki.
Foto: Michał Młynarczyk
Ściana przy stole została obłożona panelami korkowymi.
Ściana przy stole została obłożona panelami korkowymi.
Foto: Michał Młynarczyk
Część wypoczynkowa salonu i aneks kuchenny zostały przedzielone ścianką z płyty meblowej fornirowanej, mocowanej do półwyspu kuchennego. Od strony salonu zawisł na niej telewizor i szafka RTV.
Część wypoczynkowa salonu i aneks kuchenny zostały przedzielone ścianką z płyty meblowej fornirowanej, mocowanej do półwyspu kuchennego. Od strony salonu zawisł na niej telewizor i szafka RTV.
Foto: Michał Młynarczyk
Przy wezgłowiu łóżka zaprojektowano praktyczne szafki o głębokości 40 cm.
Przy wezgłowiu łóżka zaprojektowano praktyczne szafki o głębokości 40 cm.
Foto: Michał Młynarczyk
W łazience i WC wykorzystano płytki drewnopodobne oraz szare, imitujące beton.
W łazience i WC wykorzystano płytki drewnopodobne oraz szare, imitujące beton.
Foto: Michał Młynarczyk

Skomentuj:

Mieszkanie w Warszawie. Szarość i dąb