Stół w dobrym świetle
Podobno jemy oczami, więc ładnie przygotowane potrawy warto dobrze oświetlić, by docenić ich wygląd i smak. Wybierz idealną lampę nad stół, nie tylko dla podkreślenia urody posiłków, ale też by ozdobić wnętrze.

Lampa nad stołem stała się niemal niezbędnym elementem wyposażenia wnętrza. Choć funkcjonalna, zazwyczaj traktujemy ją jako dekoracyjny akcent, więc do wyboru tej właściwej przykładamy dużo uwagi. Ma przyciągać wzrok oraz podkreślić styl jadalni. Warto więc wybrać lampę z dużym kloszem, ozdobny żyrandol lub model z kilkoma źródłami światła. Niech to będzie wybór pokierowany własnym gustem, ponadczasowy, jeśli chcemy zachować lampę na wiele lat lub zgodny z trendami, w przypadku gdy wolimy często zmieniać wystrój.

Kształt i wielkość lampy
Lampa nad stołem będzie ładnie wyglądać gdy dobierzemy jej rozmiar oraz kształt od parametrów stołu. Nad okrągły model wybierz oprawę o tym samym kształcie. Okrągła lampa sprawdzi się też nad kwadratowym stołem, choć tutaj możemy też z powodzeniem wybrać bardziej kanciasty model. W przypadku mebla prostokątnego lub owalnego, jeden, okrągły klosz może nie oświetlić całego blatu, dlatego zdecydujmy się lampę z kilkoma kloszami lub jednym, ale podłużnym, którego światło dotrze do każdego końca stołu.
Nie tylko kształt, ale też wielkość lampy powinna być dostosowana do rozmiarów stołu. Nad dużym meblem, powieśmy takich że gabarytów lampę i analogicznie do niewielkiego, niedużą oprawę.


Funkcjonalne światło
Światło w miejscu gdzie spożywamy bądź przygotowujemy posiłki jest bardzo istotne nie tylko ze względów dekoracyjnych, ale też funkcjonalnych. W przypadku tego oświetlania bardzo istotne jest, by nie raziło ono osób siedzących przy stole - światło powinno padać na blat. Najlepszym wyborem jest więc nieprzejrzysty klosz. Jeśli jednak wybierzemy model z transparentnego szkła, zadbajmy o to, by nie świecił on zbyt mocnym światłem. To czy światło będzie razić domowników zależy też od wysokości na której powiesimy lampę. Uzależniona jest ona od wzrostu domowników, ale przyjmuje się że nie powinno to być niżej niż 60-65 cm ani wyżej niż 85 cm.
Przy wyborze lampy i źródła światła (żarówki) należy sprawdzić jakim światłem świeci. Nad stół do jadalni najlepiej wybrać barwę światła neutralną, ani za ciepła, ani za zimną.





Kuchenne oświetlenie
Często stołujemy się w kuchni, przy stole lub wyspie kuchennej. W takim przypadku do świetlenia powinniśmy podejść indywidualnie. Jeśli przy stole tylko jemy wcześniej przygotowane dania, można do kwestii oświetlenia podejść tak samo jakby była to jadalnia czy salon. Jednak gdy miejsce to służy nam również do przygotowania posiłków, wówczas musimy zwrócić szczególną uwagę na to, by światło docierało na cały blat. Można też wybrać żarówkę o zimniejszej barwie. Istotny jest tu także tzw. współczynnik oddawania barw. Jest to wskaźnik odwzorowania kolorów, które postrzega oko ludzkie w świetle naturalnym. Podawany jest w skali 0-100 Ra, im wartość wyższa, tym kolory, które widzimy są bardziej zbliżone do rzeczywistych. Dlatego w kuchni, gdzie musimy ocenić jakość produktów (np. kolor mięsa) powinien on nie być mniejszy niż 80 Ra.







- Więcej o: