Zlewozmywak. Jak wybrać?
Kolor, kształt, cena - czy tylko tym powinniśmy się kierować przy wyborze zlewozmywaka? Jak wybrać, by nie żałować? Przedstawiamy wady i zalety różnych zlewów - zdecyduj, który jest najlepszy!
Zlewozmywaki chromoniklowe
Ten typ zlewu posiada wiele zalet - jest odporny na wysokie temperatury, uderzenia, ścieranie i działanie silnych środków czyszczących. Należy jednak wiedzieć, że bardzo łatwo tworzą się na nim zacieki. Trzeba go często myć, aby nie zmatowiał. Stal może mieć różną postać - może być matowa, wypolerowana na wysoki połysk, lub "dekor" - o strukturze tkaniny i choć nie widać na niej zacieków, to ze względu na porowatą powierzchnię trzeba ją często czyścić.
Zlewozmywaki emaliowane
Mają bardzo burzliwą historię. Już kilka razy były okrzyknięte hitem sezonu, by po chwili spaść na sam dół wszystkich rankingów. Dlaczego? Łatwo utrzymać je w czystości i nie widać na nich zacieków z wody. Jednak z czasem ich powłoka matowieje i ściera się, a przez to, że są mało odporne na uderzenia łatwo tworzą się na nich rysy.
Zlewozmywaki kompozytowe
Wyglądem przypominają naturalny kamień. Wykonane są z żywic syntetycznych i minerałów. Im więcej minerałów, tym zlew jest bardziej porowaty i twardy. Natomiast jeśli posiada więcej żywic, będzie bardziej lśniący i gładki, choć mniej wytrzymały. Zlewozmywaki kompozytowe są odporne na ścieranie, wysokie temperatury i uderzenia.
Zlewozmywaki z tworzyw sztucznych
Do najpopularniejszych tworzyw, z których wytwarza się zlewozmywaki należą: tekalon - bardzo odporny na zarysowania, jednak wrażliwy na wysokie temperatury, makrolon - wyjątkowo mocny, choć można do niego wstawiać naczynia o temperaturze poniżej 150oC, oraz silduran - delikatny w dotyku i bardzo odporny na wysokie temperatury.
Zlewozmywaki ceramiczne
Są twardsze od stali; odporne na zarysowania, zabrudzenia, wysokie temperatury i uderzenia. Co więcej - łatwe do utrzymania w czystości. Ich jedyną wadą jest bardzo wysoka cena.
A co z ceną i kształtem?
Cena zależy oczywiście od rodzaju materiału, z którego został wykonany zlew. Najdroższe są zlewy ceramiczne, najtańsze - ze stali emaliowanej. Na średniej półce cenowej znajdziemy zlewozmywaki z kompozytów i stali nierdzewnej.
W kwestii kształtów - najpopularniejsze są oczywiście kwadratowe i prostokątne, choć na rynku pojawiają się także okrągłe, owalne, w kształcie litery L. Do najbardziej popularnych kolorów należą odcienie bieli, stali i szarości, choć można spotkać modele o bardziej odważnych barwach.
- Więcej o:
Gotuj #LikeABosch: technologie ułatwiające przygotowywanie posiłków
Kuchnia w stylu mid-century modern
Cegła w kuchni — inspiracje, rodzaje, praktyczność. Czy warto?
Kuchnia na miarę potrzeb: inspiracje i pomysły na personalizację
Kuchnia w kolorach ziemi - propozycje aranżacji
Ekologiczne zmywanie naczyń - jak zaoszczędzić prąd i wodę?
Wspólne kobiece gotowanie
Kącik jadalniany w niewielkiej kuchni