Wyspa w kuchni - porady i aranżacje
Może służyć jako miejsce do przechowywania, zmywania, a także gotowania czy spożywania posiłków. Organizuje przestrzeń, łączy strefy, domowników i gości. Dobrze urządzona wyspa zmienia styl pracy w kuchni i jest nowoczesnym elementem aranżacji wnętrza.
Wyspa kuchenna to wolno stojący moduł usytuowany w centralnym punkcie kuchni, najczęściej otwartej na salon. Jest doskonałym łącznikiem tych stref. Od strony kuchennej są zwykle szafki i szuflady, czyli dodatkowe miejsca do przechowywania. Jeśli zdecydujemy się usytuować na wyspie strefę zmywania, pod blatem zmieści się zapewne i zmywarka, a na blacie zlewozmywak (jedno nie wyklucza drugiego – mimo posiadania zmywarki zlew z kranem jest w kuchni niezbędny) Oczywiście należy pamiętać, że lokalizacja miejsca do zmywania na wyspie wymaga specjalnego poprowadzenia instalacji wodno-kanalizacyjnej. Od strony salonu wyspa ma zwykle część barową z hokerami – tu zjemy śniadanie, wypijemy kawę albo pogawędzimy, nie przerywając przygotowań do obiadu.
Wygodna przestrzeń robocza w kuchni
Jednym z najważniejszych elementów wyspy kuchennej jest blat. Jeśli zadbamy o to, by miał odpowiednie wymiary, zyskamy dodatkowe miejsce do przygotowywania, a często też podawania posiłków. Ponieważ wyspa jest zwykle integralną częścią salonu, blat musi współgrać z jego wystrojem. Blat granitowy cechuje wysoka odporność na zarysowania, działanie wysokiej temperatury i plamy. Wystarczy go raz zaimpregnować, aby służył przez wiele lat. Dużą popularnością cieszy się też marmur – podobnie jak granit pasuje do ekskluzywnych wnętrz i jest dostępny w różnych odcieniach. Blaty drewniane to gwarancja przytulności wnętrza. Można wykonać je z drewna rodzimego – jak dąb czy buk – ale też egzotycznego, jak mahoń czy merbau. Popularne są też blaty z konglomeratu kwarcowego. To mieszanina kamienia kwarcowego i dodatku żywicy – dostępne są w najróżniejszych odcieniach, odporne na zaplamienia, łatwe w pielęgnacji.
Wyspa w niewielkiej kuchni ma jeszcze jedną istotną zaletę. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny stół, który zajmuje przecież sporo miejsca. Jeśli chcesz wygodnie spożywać posiłki przy kuchennej wyspie, zadbaj, aby pod blatem znalazło się miejsce na nogi. Zrezygnuj też z tradycyjnych krzeseł na rzecz wysokich hokerów.
Strefa zmywania w kuchni
Wyspa kuchenna ze zlewozmywakiem nie tylko wygląda atrakcyjnie, ale jest też bardzo wygodna. Decydując się na to rozwiązanie, trzeba pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Po pierwsze, wyspa musi być odpowiednio duża. Na blacie trzeba przecież zmieścić zlew, a oprócz tego wygospodarować wolne miejsce do pracy czy odłożenia naczyń. Kolejnym wymogiem jest doprowadzenie instalacji wodno-kanalizacyjnej. Rury należy ukryć w posadzce, co wiąże się z koniecznością przeprowadzenia dodatkowych prac. Największym problemem może okazać się montaż rury odpływowej, która musi być ułożona z odpowiednim spadkiem (minimum 2%, ale najlepiej 4-5%). W niektórych mieszkaniach takie przedsięwzięcie może okazać się trudne, a nawet niemożliwe do realizacji. Charakterystycznym elementem wyspy jest też wysoka, stojąca bateria zlewozmywakowa, która bardzo często ma wyciąganą wylewkę. Wybierając odpowiedni model, musimy pamiętać o tym, żeby była ona zarówno wygodna w użyciu, jak i dekoracyjna.
Czy wyspa kuchenna jest funkcjonalna ?
Wyspa kuchenna to praktyczny element wystroju kuchni. Może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza, miejsce do przechowywania, może też zastąpić stół kuchenny i być ozdobą kuchni. Aby była jeszcze bardziej funkcjonalna, na wyspie kuchennej można również zamontować płytę grzewczą oraz wyciąg, który odprowadzi parę wodną, wilgoć i uciążliwe zapachy.
Dlatego warto zwrócić uwagę na płytę zintegrowaną z wyciągiem, która zastępuje tradycyjnie montowany okap kuchenny nad płytą. Zyskujemy więcej miejsca, a opary kuchenne są usuwane bezpośrednio u ich źródła. Jest ona przystosowana do pracy w obu systemach obiegu powietrza – otwartym oraz zamkniętym. Oznacza to pełną swobodę przy planowaniu i realizacji dowolnej koncepcji zabudowy kuchni – od tradycyjnej po nowatorską, z wolnostojącą oraz pozbawioną kanałów wentylacyjnych - wyspą.
Gotowanie na wyspie
Na wyspie kuchennej można zamontować płytę grzewczą - taki wariant sprawdzi się doskonale, jeśli lubimy gotować wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Kuchenki gazowe są rzadko stosowane ze względu na liczne obostrzenia. Przede wszystkim rury dostarczające gaz muszą być odsłonięte, co wygląda mało estetycznie. Lepszym wyborem jest płyta indukcyjna. Podczas gotowania ciepło wytwarza się bezpośrednio w naczyniu, a sama płyta pozostaje chłodna lub nagrzewa się w bardzo małym stopniu. W efekcie gotowanie na indukcji jest oszczędne i bezpieczne. Płyta jest też pozbawiona wgłębień i zakamarków, w których może gromadzić się brud, co ułatwia jej czyszczenie. Dostępne są też modele ze zintegrowanym wyciągiem, który uruchamia się automatycznie za każdym razem, gdy rozpoczynamy gotowanie.
Czego potrzebujemy do prac kuchennych?
Aby gotowanie było przyjemne, potrzebujemy odpowiednich naczyń i akcesoriów. W bogatej ofercie rynkowej znajdziemy energooszczędne garnki, przystosowane do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych; wyposażone w najnowocześniejsze rozwiązania szybkowary, pozwalające w pełni kontrolować proces gotowania; patelnie zarówno uniwersalne, jak i przystosowane do przygotowywania konkretnych potraw, a także nowoczesne naczynia żeliwne, pozwalające wydobyć z potraw pełnię smaku i aromatu. Musimy też zaopatrzyć się w noże kuchenne, odpowiednie zarówno dla amatorów, jak i wprawionych kucharzy, gotowych na najtrudniejsze kulinarne wyzwania, oraz akcesoria kuchenne – stalowe lub nylonowe, odporne na działanie wysokich temperatur i bezpieczne dla naczyń z tytanową lub teflonową powłoką. Potrzebne też będą eleganckie komplety sztućców, które sprawdzą się i w codziennym użytkowaniu, i na uroczystych przyjęciach.
Kuchnia bez zapachów
Okap kuchenny jest na wyspie niezbędny i powinien wraz z płytą grzejną tworzyć zgrany duet w strefie gotowania. Podczas przyrządzania posiłku oczyści powietrze nie tylko z zapachów, ale też tłustych oparów unoszących się wraz z parą wodną z gotujących się potraw. Okapy nad wyspę mogą przybrać różne formy – mogą być w kształcie cylindra lub tuby, podłużnego prostopadłościanu, odwróconej litery T (tzw. T-Line) lub dekoracyjne, najczęściej montowane są na stalowych linkach i przypominające lampy. W ostatnim czasie producenci poszli o krok dalej, łącząc urządzenia lub nadając im dodatkowe funkcje. Najpopularniejsze w tym gronie są okapy zintegrowane z płytą grzejną. Są to innowacyjne i bardzo wydajne urządzenia, a jednocześnie nie zabierają dodatkowej przestrzeni kuchennej. Uruchamiają się po włączeniu płyty i dostosowują moc do jej ustawień.
Sprytne przechowywanie
Na wyspie zmieści się nie tylko sprzęt agd i blat roboczy, ale również szuflady czy ukryte szafki na kuchenny sprzęt, a nawet otwarte półki. Traktując wyspę jako miejsce do przechowywania, warto jednak pamiętać o pewnych zasadach, które ułatwią nam korzystanie z niej. Przede wszystkim musimy zadbać o to, by szuflady miały dość miejsca na całkowite wysunięcie. W przypadku szafek warto zastosować systemy bezuchwytowe, dzięki czemu wyspa będzie stanowiła zwartą i zgrabną bryłę, bez niepotrzebnych elementów. Chyba że chcemy mieć kuchnię w stylu retro, wtedy odpowiednio stylizowane uchwyty dodadzą jej uroku. W przypadku otwartych wnętrz kuchennych połączonych z salonem jedną stronę wyspy można wykorzystać w zupełnie inny sposób, np. tworząc tam podręczną biblioteczkę. Wyspa będzie wtedy elementem wiążącym stylistycznie obie strefy.
- Więcej o:
Jak oddzielić kuchnię od salonu?
Franke K-Link - technologia w służbie inteligentnego gotowania
Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie