Zestaw Panda: dwa urządzenia Thermomix® w niższej cenie
Odpowiednia prezentacja dania jest równie istotna, co jego smak. Stąd nic dziwnego, że poszukujemy inspiracji do aranżacji talerza w różnych źródłach, nawet w przyrodzie. Oto pomysł na wykorzystanie eleganckiego połączenia kolorów - czarnego i białego - inspirowanego charakterystycznymi barwami wesolej pandy.
Biało-czarne menu na każdą okazję
Platforma Cookidoo®, zawierająca przepisy dedykowane urządzeniu Thermomix®, regularnie zaskakuje swoich użytkowników innowacyjnymi kolekcjami, które stanowią nie tylko inspirację, ale także bodziec do eksperymentów kulinarnych. Najnowsza seria przepisów skupia się na połączeniu dwóch kontrastujących kolorów – czerni i bieli. Zawiera dziesięć różnorodnych przepisów, obejmujących zarówno dania słodkie, jak i wytrawne. Wśród propozycji znajdują się kulinarne kreacje, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy, takie jak czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym. W kolekcji nie brakuje także propozycji, które rozbawią gości, np. deser z wizerunkiem uroczej pandy na wierzchu sernika czy lunchowe bento z motywem pandy, idealne na przerwę w szkole.
Udostępnienie nowej kolekcji przepisów na platformie Cookidoo® to nie przypadek. W kwietniu producent urządzenia Thermomix® prowadzi kampanię promocyjną, w ramach której dwa urządzenia TM6 - jedno w kolorze białym, drugie w czarnym - są dostępne w niższej cenie.
Zestaw Panda w niższej cenie
Za zestaw dwóch urządzeń Thermomix® - jeden w kolorze białym, a drugi w czarnym, zapłacimy łącznie 10 900 zł. Dodatkowo, można rozszerzyć zestaw o nowy Thermomix® Sensor - innowacyjny czujnik umożliwiający idealne wypieki i smażenie. W ramach obecnej promocji do zestawu dwóch urządzeń można dodać jeden Thermomix® Sensor, płacąc łącznie 11 395 zł. Natomiast, wybierając zestaw z dwoma sensorami - jeden do białego, a drugi do czarnego Thermomix®, cena wyniesie 11 890 zł, a koszt pojedynczego Thermomix® Sensor to wtedy 495 zł, czyli o 200 zł mniej niż normalnie.
Ta wyjątkowa oferta od producenta, marki Vorwerk, trwa do końca kwietnia lub do wyczerpania zapasów.
Bento z pandami - przepis
Składniki:
- 1000 g wody
- 200 g ryżu do sushi
- 4 jajka, dokładnie umyte
- 3 łyżki octu do sushi (patrz wskazówka)
Sos orzechowy:
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
- 80 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
Dodatki:
- 320 g warzyw, mieszanych, np. kalarepy, marchewki, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, selera naciowego, bez łyka, pokrojonych w słupki (1,5 x 5 cm)
- 1 - 2 wodorosty nori
- 8 liści sałaty
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 22 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma. Jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do miski i wymieszać z octem, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
Sos orzechowy
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło orzechowe, wodę, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i chili, podgrzewać 2 min/50°C/obr. 2.5. Sos orzechowy przelać do słoiczków, odstawić.
Dodatki
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej warzywa, odstawić.
2. Przygotować 8 kawałków folii spożywczej. Na kawałek folii spożywczej nałożyć 2 łyżki ryżu (ok. 70 g), owinąć i uformować w podłużny, owalny kształt. Rozwinąć, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałej części ryżu.
3. Nożyczkami wyciąć z arkusza nori zaokrąglone uszy i oczy, nos i usta oraz szerokie pasy. Kolejno rozwijać kulki ryżu, następnie za pomocą pęsety układać na ryżu wycięte kształty, tworząc głowę i łapki pandy. Ponownie zawinąć w folię, docisnąć dłońmi, aby skorygować kształt pand i aby wodorosty dokładnie przykleiły się do ryżu.
4. Pojemniki na lunch wyłożyć sałatą. Na sałacie ułożyć pandy. Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na pół, odstawić. Z pozostałych kawałków wodorostu wyciąć dowolne oczy i usta, ułożyć na żółtkach. Obok pand i jajek równomiernie rozłożyć odważone warzywa. Bento z pandami podawać w formie lunchboxu z dodatkiem sosu orzechowego.
Sernik panda - przepis
Składniki
Ciasto kakaowe:
- 260 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego lub 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
Masa serowa
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
- 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 4 białka
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g budyniu śmietankowego, w proszku, bez cukru
- mąka pszenna, do oprószenia
- woda, do pieczenia
Sposób przygotowania
Ciasto kakaowe
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i żółtka, zmiksować 30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść, następnie podzielić na 2 części (⅔ i ⅓, odpowiednio ok. 420 g i 200 g). Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy, wylepić nią dno i boki na wys. ok. 3 cm. Pozostałą ⅓ ciasta odstawić. Kakaowy spód piec 15 min (200°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Obniżyć temp. piekarnika do 160°C.
Masa serowa
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, twaróg i mascarpone, dodać białka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i budyń, zmiksować 30 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, zmiksować ponowne 30 s/obr. 6. Masę serową przelać na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię.
4. Pozostałe ciasto kakaowe podzielić na 4 części. 3 części rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 5 mm, następnie z każdej wyciąć foremką lub nożem krążek (Ø 7 cm). Dwa krążki lekko ścisnąć palcami, aby nadać im owalny kształt, następnie w każdym owalu wyciąć mały, okrągły otwór (oko pandy). Oba owalne kawałki delikatnie umieścić na masie serowej. Trzeci krążek przekroić na pół i ułożyć na krawędziach sernika, tworząc uszy pandy. Z pozostałego kawałka ciasta uformować nos i pyszczek pandy.
5. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 50-60 min (160°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik panda podawać po całkowitym ostudzeniu.
- Więcej o:
Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi wyjątkowego wydarzenia „Siła opowieści” z okazji 18. rocznicy powstania DOMOTEKI
Czwarta edycja TRŁ WROCŁAW! już 5-6 października 2024 r.
Liczne nagrody w Konkursie Wnętrze Roku SAW - co można zyskać dzięki zwycięstwu?
Polish Job 2.0 - wystawa polskiego designu w Eindhoven 19-27.10.2024 r.
IKEA inspiruje do działania na rzecz poprawy jakości snu
Wystawa "Beyond the Line": Stefan Gierowski i Sean Scully - 14.09 - 24.11.2024 r., Warszawa
Zwycięzcy krajowego etapu Konkursu Nagroda Jamesa Dysona
Targowisko Sztuki w Warszawie: 28-29 września 2024 r., Butelkownia