AGD na właściwym miejscu
Nasze kuchnie wyposażane są w coraz więcej urządzeń, bez których trudno mam się obejść. Oprócz lodówki, piekarnika płyty grzejnej czy zmywarki mamy kuchenkę mikrofalową, ekspres do kawy i całe mnóstwo małego sprzętu AGD. Jak rozplanować ich ustawienie, by kuchnia była wygodna, a praca w niej sprawiała przyjemność?
Kuchnia jest miejscem przede wszystkim przeznaczonym do pracy, czyli przygotowania posiłków, dlatego musi być tak urządzona, by wykonując poszczególne czynności, łatwo było w niej się poruszać. Już w latach 50. ubiegłego wieku zauważono, że czynności te przebiegają za każdym razem w podobny sposób, więc jeśli ustawimy sprzęty wg ich kolejności, praca będzie sprawniejsza i mniej męcząca. Opracowano wówczas schemat nazwany trójkątem roboczym, który funkcjonuje do dziś, i właśnie według niego najczęściej projektowane są kuchnie.
Jak rozplanować ustawienie sprzętu AGD w kuchni?
Projektując kuchnię, przede wszystkim warto zadbać o jej funkcjonalność i ergonomię pracy. W dużej mierze, aranżację przestrzeni kuchennej narzuca nam kształt pomieszczenia. Jeżeli mamy taką możliwość, warto zastosować koncepcję tzw. trójkąta roboczego. Według tej zasady, najważniejsze elementy, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka muszą być ustawione w trójkącie w odległości ok. 120-210 cm. Takie rozmieszczenie sprawia, że wszystkie niezbędne sprzęty są usytuowane blisko siebie, co znacznie podnosi komfort użytkowników.
Oczywiście w przypadku zabudowy wzdłuż jednej ściany, rozstawienie sprzętów w trójkąt nie jest możliwe. Urządzając taką kuchnię, warto jednak zachować kolejność: lodówka, zlew, kuchenka, a także odpowiednie odległości pomiędzy sprzętami, aby zapewnić sobie wygodne funkcjonowanie.
Kolejną pomocną zasadą jest podzielenie kuchni na strefy: przechowywania (dla lodówki i szafek), zmywania (dla zlewu, zmywarki), przygotowywania (blat roboczy, miksery/blendery) i gotowania (kuchenka, piekarnik, mikrofalówka). Takie ustawienie mebli i sprzętu pozwoli także zachować płynność procesów w kuchni. Nieodzownie ważną kwestią jest wybór sprzętu AGD. Warto zwrócić uwagę na wymiary oraz funkcjonalność oferowanego asortymentu i dostosować je do wielkości pomieszczenia oraz potrzeb rodziny. To sprawi, że kuchnia będzie nie tylko urządzona wg zasad ergonomii, ale też wzbogacona o szereg przydatnych funkcji, jakie oferuje nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego. Warto też zwrócić uwagę na to, że dostępne są specjalne linie wzornicze, dzięki którym można „ubrać” swoją kuchnię w wybrany styl, stworzyć spójną aranżację, niezależnie od wielkości budżetu.
VLADIMIR SREDNIY, Head of Sales Cooking/Dishwashing Gorenje/Hisense EER1 Cluster
Strefa przechowywania
Projektowanie wnętrza można rozpocząć od miejsca, w którym stanie lodówka. Powinna ona znaleźć się blisko wejścia, dzięki czemu nie trzeba będzie nosić daleko ciężkich siatek z zakupami. Obok niej warto zaplanować niewielki stolik lub kawałek blatu, na który będzie można odłożyć torby. Dobrze, jeśli w tej strefie znajdą się też szafki lub szuflady przeznaczone na przechowywanie produktów sypkich, puszek lub napoi.
Wygodne zmywanie
Zmywarka to coraz bardziej popularny sprzęt w naszych domach, warto ją mieć z wielu względów, ale przede wszystkim pomaga ona zaoszczędzić sporo czasu. Instalacja zmywarki wymaga doprowadzenia wody oraz prądu, między innym dlatego montuje się ją obok zlewozmywaka. To wygodne rozwiązanie również dlatego, że zazwyczaj jest to centralne miejsce w kuchni, gdzie znajduje się duży blat roboczy, na który można odłożyć brudne naczynia przed włożeniem ich do urządzenia. Blisko tego miejsca warto też zaplanować szafki, gdzie układane będą one po umyciu.
Mali pomocnicy
Nad zmywarką, tuż obok zlewozmywaka warto zaplanować duży (min. 80 cm) blat roboczy. To miejsce, gdzie będziemy przygotowywali posiłki, więc właśnie tu zazwyczaj staje sprzęt AGD: blender, mikser, czajnik, toster lub wolno stojący ekspres do kawy. Część urządzeń można schować do szuflad lub szafek, a cześć – pozostawić na blacie
Bezpieczne gotowanie
Na ostatnim z wierzchołków trójkąta roboczego powinien znaleźć się sprzęt służący do gotowania i pieczenia potraw. Kiedyś w strefie tej stawiano kuchenkę, która łączyła płytę z umieszczonym pod nią piekarnikiem, obecnie urządzenia te można kupić niezależnie, co umożliwiło montaż piekarnika w innym miejscu. Coraz rzadziej instaluje się go tuż nad podłogą, ponieważ dużo wygodniej jest, gdy znajduje się na wysokości 110-120 cm, czyli przedramion osoby dorosłej. Mogą towarzyszyć mu inne urządzenia do zabudowy, np. kuchenki mikrofalowe lub ekspresy do kawy.
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni