Skąd się bierze osad na bateriach?

Tekst Katarzyna Połeć

Ten nierozpuszczalny osad, zwany kamieniem kotłowym, wytrąca się z wody wodociągowej. Najczęściej pojawia się tam, gdzie woda jest podgrzewana, albo tam, gdzie jej ciśnienie jest zmienne.

czyszczenie kamienia kotłowy
Kamień kuchenny jest trudny do usunięcia, lepiej więc "zapobiegać niż leczyć". Baterie i stalowe powierzchnie czyści się specjalnymi preparatami i miękką ściereczką.
Fot. Blanco/Comitor
Kamień kotłowy osadza się na każdej powierzchni, która wchodzi w kontakt z twardą wodą. Twardość wody najczęściej wyrażana jest w stopniach niemieckich (°n), przy czym 1°n = 10,00 mg CaO w 1 l wody oraz 1°n = 17,86 mg CaCO3 w 1 l wody. Woda o twardości poniżej 3°n jest uważana za miękką, zaś powyżej 30°n - za bardzo twardą. Według polskich norm twardość wody pitnej powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/l, czyli od 3 do 28 stopni niemieckich. Typowa twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi około 10°n.

Jak zmierzyć twardość wody

Najdokładniej można to zrobić w laboratorium lub jednostce badawczej, w której wykonuje się badania składu chemicznego wody. W warunkach domowych twardość wody mierzy się za pomocą dość dokładnych testerów kropelkowych (od 10 zł) lub mniej precyzyjnych testerów paskowych (około 3 zł).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Skąd się bierze osad na bateriach?