Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
8 gałązek pietruszki, 6 korniszonów, 8 małych cebulek z octu, 2 łyżki kaparów, 2 lub 4 żółtka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka sosu worcestershire, 700 g zmielonej polędwicy wołowej, tabasco, sól, pieprz
Siekamy pietruszkę, korniszony i cebulkę, Mieszamy, dodając kapary. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy po trochu olej, wciąż mieszamy, aż powstanie majonez. Dodajemy do niego mieszankę z posiekanych korniszonów (zostawiamy trochę do przybrania tatara z wierzchu), keczup i sos worcestershire. Tak powstały sos mieszamy z mięsem. Doprawiamy odrobiną tabasco. Wszystko razem odstawiamy do lodówki. Możemy też wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami sosu, nie dodając żółtek. Tatara rozkładamy wtedy do czterech miseczek wyłożonych folią. Przed podaniem przekładamy na talerze wyjmujemy z miseczek i ściągamy folię, mamy ślicznie uformowaną babeczkę. Z wierzchu posypujemy pozostawioną mieszanką korniszonów i kaparów. A żółtka, po jednym na każdą porcję, układamy z boku w połówkach skorupek.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).