Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Tatar klasyczny (dla 4 osób)

Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

8 gałązek pietruszki, 6 korniszonów, 8 małych cebulek z octu, 2 łyżki kaparów, 2 lub 4 żółtka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka sosu worcestershire, 700 g zmielonej polędwicy wołowej, tabasco, sól, pieprz

31.10.2006
Fot. Agata Jakubowska / AG
Siekamy pietruszkę, korniszony i cebulkę, Mieszamy, dodając kapary. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy po trochu olej, wciąż mieszamy, aż powstanie majonez. Dodajemy do niego mieszankę z posiekanych korniszonów (zostawiamy trochę do przybrania tatara z wierzchu), keczup i sos worcestershire. Tak powstały sos mieszamy z mięsem. Doprawiamy odrobiną tabasco. Wszystko razem odstawiamy do lodówki. Możemy też wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami sosu, nie dodając żółtek. Tatara rozkładamy wtedy do czterech miseczek wyłożonych folią. Przed podaniem przekładamy na talerze wyjmujemy z miseczek i ściągamy folię, mamy ślicznie uformowaną babeczkę. Z wierzchu posypujemy pozostawioną mieszanką korniszonów i kaparów. A żółtka, po jednym na każdą porcję, układamy z boku w połówkach skorupek.

    Więcej o:

Skomentuj:

Tatar klasyczny (dla 4 osób)