Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Zupa czosnkowa

Wykonanie i stylizacja potraw: Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Agnieszka Prawdzic, Marcin Kiełbiewski (potrawy) Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

3 ząbki czosnku, 5 listków szałwi, pieprz, 1 żółtko, 3 łyżki oliwy, pokrojony czerstwy chleb, 30 dag ementalera

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kie3biewski
W garnku z posoloną wodą (1,5 l) gotujemy na małym ogniu czosnek przez 15 minut. Dorzucamy szałwię i gotujemy przez następne 10 minut. Dodajemy pieprz do smaku. W miseczce rozbijamy żółtko, mieszamy z oliwą i łączymy z kilkoma łyżkami zupy. Wlewamy do wazy, do której włożyliśmy kromki chleba. Odławiamy czosnek i szałwię i wlewamy resztę zupy do wazy. Doprawiamy do smaku. Na stole stawiamy naczynie z tartym serem, którym każdy dysponuje wedle uznania.

Skomentuj:

Zupa czosnkowa