Barszcz czerwony
Zacznijmy od podstaw - od zakwasu i przepisu-bazy
2 buraki, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli gruboziarnistej, 1/2 łyżeczki cukru, 1 kromka razowego chleba
Buraki obieramy i ucieramy na tarce. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni.
Czysty barszcz (przepis-baza)
2-3 buraki, 1 jabłko, 1 gruby plaster selera, 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu, sól, pieprz, cukier.
Buraki obieramy i ucieramy na tarce. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Składniki dodatkowe, które wzbogacą smak barszczu, dodajemy na początku i/lub na końcu gotowania - tak, jak to opisano w dalszych przepisach.
- Więcej o: