Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka żmudzka

Wykonanie i stylizacja potraw: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa wieprzowego, 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego, 3 kiszone ogórki, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory lub 10 ząbków czosnku, 3 szklanki gotowanej białej fasoli, 3/4 szklanki oleju lnianego, sól, pieprz (dla 8 osób)

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
Mięso i chleb kroimy w kostkę. Siekamy obrane ogórki. Marchew i ziemniaki obieramy, gotujemy i również kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy (jeśli jest zbyt kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać zimną wodą). Pory lub ząbki czosnku kroimy w talarki (ew. czosnek można przepuścić przez praskę). Do dużej salaterki wkładamy pokrojone składniki, gotowaną białą fasolę, dokładnie, ale delikatnie je mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego etapu możemy przygotowywać sałatkę wcześniej (chleb wileński się raczej nie rozpadnie). Bezpośrednio przed podaniem podgrzewamy olej, ale nie doprowadzamy do wrzenia, i zalewamy nim sałatkę. Podajemy jako samodzielne danie.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka żmudzka