Nalewka jarzębinowa i likier różany
2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)


Jarzębinę zbieramy po pierwszych mrozach, gdy nabierze słodyczy. Sparzamy ją na sicie, następnie wykładamy na tacę wyłożoną papierem, aby obeschła. Po 24 godz. wkładamy owoce do gąsiora i zalewamy spirytusem. Gąsior stawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc. Z cukru i wody gotujemy syrop i wlewamy do niego jarzębinowy spirytus (owoce wyrzucamy). Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie do wyklarowania. Tak przygotowana nalewka jest bardzo słodka. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawną, użyjmy połowy cukru.
Likier różany
Do spirytusu wlewamy olejek różany i zostawiamy na 24 godziny. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gorącego syropu wlewamy różany spirytus. Po 24 godzinach dla koloru można dodać grenadinę. Likier jest klarowny po 3 dniach.
- Więcej o:
Ile kosztuje remont łazienki? Koszty remontu w 2023 roku
Zrób to sam: półki we wnęce
Jaki kolor ścian do brązowych mebli? Brązowe meble w różnych aranżacjach
Jak wyczyścić dywan sodą oczyszczoną?
Biała kuchnia w 8 najmodniejszych stylach
Posadzki żywiczne: Czy warto mieć w domu żywicę na podłodze?
Jak wyczyścić żelazko? Przypalone żelazko można uratować!
10 sposobów na odświeżenie mebli. Będą jak nowe za grosze!