Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

Wykonanie i stylizacja: Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1/2 kg szpinaku, 1 kg suszonego dorsza lub świeżych filetów, 3 ząbki czosnku, 1 mały pęczek natki pietruszki, 8 łyżek oliwy, 3 listki bobkowe, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kie3biewski
Przebieramy i myjemy liście szpinaku, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, siekamy. Rozdrabniamy filety (rybę suszoną należy wcześniej wymoczyć). Mieszamy ze szpinakiem, dodając zgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszankę wkładamy do kamionkowego naczynia posmarowanego czterema łyżkami oliwy, a resztą tłuszczu polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy liście bobkowe, posypujemy bułką tartą i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C

    Więcej o:

Skomentuj:

Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem