Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pierś indyka z meksykańskim sosem orzechowym

Wykonanie i stylizacja: Zuza Wiciejowska Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 spora garść natki pietruszki, 1/4 szklanki oliwy, 3-4 łyżki soku z limonki, 3 duże, obrane ząbki czosnku, 2 łyżki sosu chilli, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 2 kawałki piersi indyka (po 1 kg), 60 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach. Sos orzechowy: 6 łyżek oliwy, 6 dużych, obranych ząbków czosnku, 25 dag orzechów laskowych, 1 duży lub 2 małe banany, 80 dag jabłek, 1 cebula pokrojona w cienkie piórka, 2-3 papryczki chilli, 10-15 dag suszonych śliwek, 7 goździków, 6 ziaren ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu, mały kawałek cynamonu, 2 tortille, 2 litry bulionu drobiowego, 2 łyżki octu winnego (białego, najlepiej jabłkowego)

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Robimy sos: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek, po 2 minutach wyjmujemy go do miski, a na tłuszcz wkładamy orzechy i smażymy je 3 minuty, mieszając. Przekładamy orzechy do miski z czosnkiem, a na patelnię wkładamy pokrojone w cząstki, obrane jabłka i banany. Smażymy je 5 minut, przekładamy do miski z czosnkiem i orzechami. Smażymy cebulę i ją także wkładamy do miski. Patelnię wycieramy, na suchej podsmażamy króciutko papryczki chilli. Wkładamy je do miski, na patelni podgrzewamy śliwki (bez pestek). Po 2 minutach przekładamy je do miski. Jeszcze raz wycieramy patelnię i podgrzewamy na niej przyprawy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy podpieczone i pokruszone tortille. Wlewamy bulion, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wyjmujemy cynamon, a sos miksujemy, dodając nieco więcej bulionu, jeśli trzeba. Zagotowujemy sos, mieszając, zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy go 1 godzinę i 45 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli przywiera, można wlać jeszcze trochę bulionu). Na koniec dodajemy ocet, przyprawiamy solą. Gdy sos jest gotowy, przyrządzamy indyka: miksujemy wszystkie składniki dania oprócz mięsa. Piersi indyka nacieramy powstałą mieszanką, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy (marynatę pozostawiamy), solimy, pieprzymy, obkładamy boczkiem, tak by plasterki zachodziły jeden na drugi, przypinamy je wykałaczkami i obwiązujemy całość nicią. Przykrywamy folią i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Pieczemy w 180°C przez 25 min, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy mięso folią aluminiową i pozostawiamy na kwadrans, dopiero potem kroimy. Podajemy z podgrzanym sosem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pierś indyka z meksykańskim sosem orzechowym