Pierś indyka z meksykańskim sosem orzechowym
1 spora garść natki pietruszki, 1/4 szklanki oliwy, 3-4 łyżki soku z limonki, 3 duże, obrane ząbki czosnku, 2 łyżki sosu chilli, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 2 kawałki piersi indyka (po 1 kg), 60 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach. Sos orzechowy: 6 łyżek oliwy, 6 dużych, obranych ząbków czosnku, 25 dag orzechów laskowych, 1 duży lub 2 małe banany, 80 dag jabłek, 1 cebula pokrojona w cienkie piórka, 2-3 papryczki chilli, 10-15 dag suszonych śliwek, 7 goździków, 6 ziaren ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu, mały kawałek cynamonu, 2 tortille, 2 litry bulionu drobiowego, 2 łyżki octu winnego (białego, najlepiej jabłkowego)
- Więcej o: