Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Gicz cielęca z suszonymi figami i daktylami

Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

750 g giczy cielęcej pokrojonej w kilkucentymetrowe kawałki, 3 łyżki oliwy, 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki, 1 posiekana cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 500 ml bulionu, sól, pieprz, sok z 1 pomarańczy, 100 g posiekanych suszonych fig, 100 g posiekanych suszonych moreli, listki z 5-6 gałązek kolendry, ew. kilkanaście ziaren granatu do dekoracji

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy mięso partiami. W drugim rondlu rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy. Dodajemy seler i cebulę, smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suszoną kolendrę, czosnek i kminek. Po kilku minutach przecier pomidorowy i bulion. Starannie mieszamy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy mięso. Solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i sokiem z pomarańczy. Przykrywamy rondel i dusimy razem około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucamy suszone owoce i wkładamy całość na 15 minut do piekarnika. Potrawę podajemy z kuskusem lub ryżem, posypaną listkami kolendry. Można udekorować ją ziarenkami granatu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Gicz cielęca z suszonymi figami i daktylami