Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pomarańcze nadziewane mięsem (dla 8 osób)

Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

50 dag chudej wieprzowiny, 4 duże pomarańcze, 6 ząbków czosnku, 2-cm kawałek imbiru, 1 cebula, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 50 g orzechów ziemnych, 4 świeże papryczki chilli, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej, sól

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Mięso mielemy. Pomarańcze przekrawamy w poprzek włókien na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę miąższu grubości 1 cm. Obieramy i siekamy czosnek, imbir i cebulę. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy. Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 min), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 min, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy. Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 min w temp. 220 st. C. Podajemy na ciepło. Można je udekorować pociętymi w paski liśćmi szpinaku, dowolnej sałaty lub pędami dymki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pomarańcze nadziewane mięsem (dla 8 osób)