Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Paprykarz z kurczaka (lub cielęcy)

Przepis: magazyn Kuchnia fot.: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

3 łyżki smalcu lub masła i 2 łyżki oliwy, 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 posiekana szalotka, 1 kg piersi kurczaka lub mięsa cielęcego (łopatka, górka, mostek, frykando), 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz

14.12.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG


Roztapiamy w rondlu smalec i oliwę, szklimy cebulę (10 minut). Dodajemy szalotkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut, aż cebula się przyrumieni. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę i szalotki do miseczki. Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem, smażymy porcjami na pozostałym na patelni tłuszczu. Całe mięso wyjmujemy z rondla, a w jego miejsce ponownie wkładamy podsmażoną cebulę i szalotki. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Dusimy 5 minut, stale mieszając. Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy, mieszając od czasu do czasu, aż będzie zupełnie miękkie. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Możemy podawać z ryżem. Paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli podsmażymy razem z cebulą 1-2 pokrojone w paski czerwone papryki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Paprykarz z kurczaka (lub cielęcy)