Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Stifado

Przepis: Magazyn Kuchnia, zdjęice: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

50 dag wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów pelati, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji

05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy pod przykryciem 10 minut na średnim ogniu. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy do mięsa. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oregano.

    Więcej o:

Skomentuj:

Stifado