Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Polędwica z czerwonym i zielonym pieprzem

Przepis: magazyn Kuchnia, zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 4 steki z polędwicy (po 20 dag), 3 łyżki brandy, po 1 łyżce marynowanego zielonego pieprzu oraz ziaren czerwonego pieprzu, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, świeżo mielony czarny pieprz

20.12.2006 WARSZAWA , JEDZENIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła i oliwę, wkładamy mięso i smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Zdejmujemy steki z patelni, wkładamy do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Na patelnię wlewamy brandy, podpalamy. Gdy zgaśnie, dodajemy zielony i czerwony pieprz, wino i śmietanę. Gotujemy, mieszając, aż powstanie jednolity sos. Przyprawiamy, mieszamy z pozostałym masłem. Steki przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i od razu podajemy, np. z ziemniakami lub bagietką.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwica z czerwonym i zielonym pieprzem