Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka z tuńczyka

Przepis: Grzegorz Goleń zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

40 dag surowego tuńczyka, 4 dag uprażonego na patelni sezamu, pokruszony czarny pieprz, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 8 dag suszonych pomidorów, 6-7 dag rukoli, 80 ml oliwy, 10 ml octu balsamicznego (najlepiej aromatyzowanego figami), gruba sól morska

18.06.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , DANIA
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Tuńczyka myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, obtaczamy w ziarnach uprażonego sezamu, czarnym pieprzu i posiekanym tymianku. Obsmażamy na patelni teflonowej (bez tłuszczu), pamiętając, że ryba ma być usmażona tylko z wierzchu, mięso w środku ma pozostać czerwone. Po ostudzeniu kroimy tuńczyka w poprzek włókien w cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, dekorujemy rukolą i suszonymi pomidorami. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, solimy.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka z tuńczyka