Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka nicejska

Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Paweł Kiszkiel Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 główka sałaty lodowej lub zwykłej, 2 pomidory, 1 biała cebula, 2 ugotowane na twardo jajka, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 100 g filecików anchois, po 10 oliwek czarnych i zielonych Sos: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz

24.02.2006
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Układamy na niej pomidory pokrojone w cząstki, cebulę pokrojoną w talarki oraz ćwiartki jajek. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois i oliwki. Robimy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny, stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka nicejska