Sos majonezowy z rzodkiewkami, czosnkowy wyśmienity, cebulowo wiśniowy i ogórkowy z wódką
10 dag cebuli (dymki lub szalotki), 10 dag rzodkiewek, 30 dag majonezu, 4 łyżki białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Obraną i opłukaną cebulę drobno siekamy. Rzodkiewki czyścimy, myjemy, kroimy w półplasterki, zalewamy wodą z lodem i pozostawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i łączymy z cebulą, majonezem, winem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy. Podajemy do mięs, ryb, jajek, warzyw.
Sos czosnkowy wyśmienity
3-4 ząbki czosnku, oliwa, 30 dag majonezu,1/2 szklanki keczupu, 10 dag orzechów laskowych (wyłuskanych z łupinek), sól, pieprz i cukier do smaku
Obrany i opłukany czosnek drobno kroimy, rozcieramy i podsmażamy na oliwie. Po wystudzeniu łączymy z majonezem, keczupem oraz startymi orzechami, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy do mięs, ryb, jajek, warzyw, ryżu i kasz.
Sos cebulowo wiśniowy
25 dag cebuli (dymki lub szalotki), oliwa, 5 dag chrzanu tartego, 5 dag powideł wiśniowych, szklanka czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Obraną i opłukaną cebulę smażymy na oliwie i łączymy z chrzanem, powidłami oraz winem. Dusimy wszystko kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Podajemy schłodzony.
Sos ogórkowy z wódką
25 dag ogórków kwaszonych, 20 dag majonezu, 1/2 szklanki dobrej wódki, 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cukier, przyprawa maggi
Obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, odciskamy, łączymy z majonezem, wódką, przetartymi żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i maggi. Podajemy do mięs, ryb, jajek, warzyw, ryżu, kasz.
- Więcej o: