Chrzan z bitą śmietaną, sos miętowy, tatarski i pieprzowy
250 ml śmietany co najmniej 30%,1-2 łyżki soku z cytryny, 20 dag startego świeżego chrzanu, do smaku: sól, cukier
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dolewając sok z cytryny. Chrzan przyprawiamy solą, cukrem i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
Sos miętowy
250 ml śmietany lub jogurtu, 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Śmietanę mieszamy z miętą i sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos tatarski
żółtka z 6-8 ugotowanych na twardo jajek, 6-8 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego lub sojowego, 2 łyżeczki dobrej musztardy, sól, biały pieprz, szczypta cukru pudru, trochę octu winnego do smaku, 1 łyżka kaparów, 3-4 korniszony
Żółtka przecieramy przez sito i ciągle mieszając, dodajemy po 1 łyżce oliwy albo dobrego oleju (tyle łyżek oliwy, ile jest żółtek), aż masa będzie jednolita i gładka. Wtedy dodajemy musztardę, sól, pieprz, cukier i ocet, a następnie drobno posiekane kapary i korniszony. Wszystkie składniki mieszamy.
Sos pieprzowy
250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki galaretki z czarnych porzeczek, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 25 dag majonezu, 4 łyżki zielonego marynowanego pieprzu, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli, sól, pieprz, ewentualnie 2 łyżki brandy
Jogurt mieszamy z galaretką z czarnych porzeczek, skórką i sokiem z cytryny, dodajemy go do majonezu i wsypujemy zielony pieprz oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i brandy.
- Więcej o: