Pesto z rzeżuchy, chrzan kremowy i chutney z mango
1 ziemniak, 1 pęczek natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, 50 g parmezanu lub sera grana padano, garść rzeżuchy, garść ziaren słonecznika, 150 ml oliwy, sól, pieprz
Gotujemy ziemniaka, siekamy natkę, wyciskamy czosnek i ścieramy na tarce ser. Dodajemy rzeżuchę, ziarna słonecznika i oliwę. Dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do jajek na twardo i zimnych mięs.
Chrzan kremowy
1 cytryna, 2 szczypty soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 250 ml śmietany kremówki (30%), 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka startego świeżego imbiru
Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy ze śmietaną. Ubijamy śmietanę mikserem lub trzepaczką, mieszamy z chrzanem i imbirem. Sos jest doskonały do mięs, wyśmienicie pasuje też do wędzonego łososia.
Chutney z mango
2 dojrzałe owoce mango (ew. mango z puszki), 1 cytryna, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 25 g ostrych papryczek (ew. 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych), 200 ml octu jabłkowego, 125 g brązowego cukru, 1/2 łyżki musztardy, 60 g rodzynek
Mango obieramy, odkrawamy miąższ od pestki. Posypujemy skórką otartą z cytryny i zalewamy wyciśniętym z niej sokiem. Obieramy i ucieramy imbir, wyciskamy czosnek. Dodajemy do mango razem z pozostałymi składnikami, mieszamy. Gotujemy chutney w rondlu o grubym dnie na bardzo małym ogniu, aż sos nabierze konsystencji konfitury. Do dań na zimno i na gorąco.
- Więcej o: