Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pesto z rzeżuchy, chrzan kremowy i chutney z mango

Przepisy: Piotr Bikont Wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

17.01.2008 SOSY : PESTO Z RZEZUCHY , CHRZAN KREMOWY I CHUTNEY Z MANGO KUCHNIA WIELKANOC STYLIZACJA MARIA SZKOP FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008
Pesto z rzeżuchy

1 ziemniak, 1 pęczek natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, 50 g parmezanu lub sera grana padano, garść rzeżuchy, garść ziaren słonecznika, 150 ml oliwy, sól, pieprz

Gotujemy ziemniaka, siekamy natkę, wyciskamy czosnek i ścieramy na tarce ser. Dodajemy rzeżuchę, ziarna słonecznika i oliwę. Dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do jajek na twardo i zimnych mięs.

Chrzan kremowy

1 cytryna, 2 szczypty soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 250 ml śmietany kremówki (30%), 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka startego świeżego imbiru

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy ze śmietaną. Ubijamy śmietanę mikserem lub trzepaczką, mieszamy z chrzanem i imbirem. Sos jest doskonały do mięs, wyśmienicie pasuje też do wędzonego łososia.

Chutney z mango

2 dojrzałe owoce mango (ew. mango z puszki), 1 cytryna, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 25 g ostrych papryczek (ew. 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych), 200 ml octu jabłkowego, 125 g brązowego cukru, 1/2 łyżki musztardy, 60 g rodzynek

Mango obieramy, odkrawamy miąższ od pestki. Posypujemy skórką otartą z cytryny i zalewamy wyciśniętym z niej sokiem. Obieramy i ucieramy imbir, wyciskamy czosnek. Dodajemy do mango razem z pozostałymi składnikami, mieszamy. Gotujemy chutney w rondlu o grubym dnie na bardzo małym ogniu, aż sos nabierze konsystencji konfitury. Do dań na zimno i na gorąco.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pesto z rzeżuchy, chrzan kremowy i chutney z mango