Sos wiosenny, cumberland i tatarski
4 jajka, 1/2 cytryny, sól, szczypta cukru, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, garść rzeżuchy, 1 łyżeczka utartego chrzanu
Jajka ugotuj na twardo, obierz i oddziel białka od żółtek. Żółtka przetrzyj przez sito i utrzyj z sokiem z cytryny. Dodaj sól i cukier, rozprowadź śmietaną. Wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, rzeżuchą oraz startym chrzanem. Dodaj posiekane białka. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Sos cumberland
32 dag żurawiny do mięsa (ze słoiczka), 32 dag dżemu z czarnej porzeczki, 2 dag tartego chrzanu, 1 łyżka musztardy, 30 g wytrawnego czerwonego wina, 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, otarta skórka i sok z 1 cytryny, przyprawy: biały pieprz, papryka ostra i słodka oraz sól do smaku
Żurawinę i dżem zmiksuj na jednolity krem. Dodaj odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Dopraw sos skórką i sokiem z cytryny oraz wszystkimi przyprawami. Podawaj do pasztetów i wędlin.
Sos tatarski
1 szklanka majonezu, 150 ml śmietany 18-proc., 1 czubata łyżka kaparów, 2 ogórki konserwowe, garść marynowanych pieczarek, sól, pieprz
Ogórki, grzybki i kapary drobno pokrój, dokładnie wymieszaj z majonezem i śmietaną. Wszystko przypraw do smaku.
- Więcej o: