Steki z sosem czosnkowym

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

4 steki po 175-200 g każdy, 2 duże ząbki czosnku, oliwa, 2 łyżki rozgniecionych ziaren czarnego i białego pieprzu Sos czosnkowy: 6 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku, 2 żółtka, sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny, 450 ml oliwy, 3 łyżki gruboziarnistej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Steki nacieramy połówkami obranego czosnku i skrapiamy oliwą. Obtaczamy je w rozgniecionych ziarnach pieprzu i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Przygotowujemy sos: miksujemy czosnek, żółtka i sok z cytryny. Ciągle miksując, dolewamy do mieszanki cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos uzyska konsystencję kremu, przekładamy go do miseczki, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Steki pieczemy na naoliwionym ruszcie około 3 minut z każdej strony (stek krwisty), 4 minuty (średnio wypieczony) lub dłużej, jeśli mięso ma być dobrze wypieczone. Podajemy z sosem czosnkowym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Steki z sosem czosnkowym