Jak zrobić domowy odświeżacz powietrza?
Nie musisz kupować chemicznych zapachów, żeby w twoim domu ładnie pachniało. Wystarczy kilka składników, żeby samemu zrobić domowy odświeżacz powietrza.
Samodzielnie możemy zrobić domowy odświeżacz w sprayu, saszetki zapachowe i dyfuzor, żelowe odświeżacze, potpourri – krótko mówiąc odświeżacze w płynie i z suszonych składników.
Wśród składników odświeżaczy w płynie powinna znaleźć się soda oczyszczona (która wchłania zapachy) i olejek aromatyczny – poza tym potrzebna jest już tylko woda. W najprostszej i wyjątkowo skutecznej wersji po prostu łączymy sodę z olejkiem – wystarczy sodę wsypać do niewielkiego pojemniczka i zakryć tkaniną o luźnym splocie; można też wykorzystać nieużywaną solniczkę. Taki pojemniczek po prostu ustawiamy w wybranym miejscu, a raz na jakiś czas dodajemy olejku; od czasu do czasu trzeba też wymienić całą mieszaninę.
Tę mieszaninę można też wykorzystać do przygotowania płynnego odświeżacza. Z ilością olejku możesz eksperymentować, sody oczyszczonej trzeba dodać pół łyżeczki na jedną szklankę wody.
Taką mieszaninę możemy wlać np. do butelki po jakimś sprayu, wymieszać – i odświeżacz do spryskiwania gotowy. Jeśli chcemy zrobić dyfuzor, będziemy potrzebować dodatkowo patyczków do szaszłyków i ładnej buteleczki. Tym razem mieszaninę wody, sody i olejku eterycznego wlewamy do buteleczki i wstawiamy do niej patyczki. Żeby zapach lepiej przedostawał się do patyczków, a następnie przechodził do powietrza, do wody dobrze dodać kilkanaście kropli alkoholu.
ZOBACZ, JAK SIĘ POZBYĆ MOLI >>
Ciekawą opcją są odświeżacze żelowe – w ich przypadku problemem nie jest parująca woda. Wystarczy wykorzystać żelatynę – kiedy rozrabiamy ją z wodą, po prostu dodajemy nieco olejku zapachowego. Przekładamy do ładnego naczynia i odświeżacz gotowy.
Jak zrobić odświeżacz z suszonych owoców, kwiatów i ziół
Własne saszetki zapachowe możemy zrobić z suszonych kwiatów i ziół, wkładając je po prostu do ładnych woreczków i układając w szufladach i szafach. Jeśli chcemy zwiększyć trwałość zapachów, przygotujmy potpourri. Możemy wykorzystać owoce cytrusowe, lawendę, tymianek, rozmaryn, przyprawy korzenne, takie jak cynamon, wanilia, goździki, anyżek oraz płatki kwiatów. Owoce kroimy na plasterki i suszymy w piekarniku rozłożone na papierze do pieczenia. Tak samo postępujemy ze świeżymi ziołami i kwiatami – uważajmy tylko, żeby ich nie spalić. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy do zamykanego pojemnika na 3-4 tygodnie. Po tym czasie możemy już naszego domowego potpourri używać.
- Więcej o: