Jak ostrzyć nóż?

red.

Kiedy twój nóż zamiast kroić zaczyna miażdżyć, to ewidentny znak, że powinieneś go zaostrzyć. Możesz to zrobić za pomocą specjalistycznych ostrzałek lub powierzchni, które znajdziesz w każdym domu.

Ostry nóż to gwarancja sprawnej i szybkiej pracy w kuchni
Ostry nóż to gwarancja sprawnej i szybkiej pracy w kuchni
Fot. Pixabay.com/CC0 Public Domain

Ostrzałka do noży

Jeśli chcesz zafundować swoim nożom profesjonalne ostrzenie, kup specjalne kamienie szlifierskie (ostrzałkę diamentową) do ich ostrzenia. To nieduży wydatek, który szybko się zwróci.

Ostrzałka ma różną gradację w zależności od strony. Zacznij od tej bardziej szorstkiej (ok. 300). Połóż kamień na stabilnej powierzchni i zwilż go wodą. Skos noża przyłóż do powierzchni pod kątem 20-30 stopni. Zdecydowanym ruchem przesuwaj go wzdłuż kamienia do przodu i do tyłu, co najmniej przez kilkadziesiąt sekund. Odwróć kamień i powtórz ten proces po stronie z większą (ok. 800) gradacją.

Ostrzałki bywają także metalowe. Najlepiej wybierać te, które pozwalają ustawić ostrze w stałej pozycji.

ZOBACZ, CZYM WYCZYŚCIĆ PRZYPALONE GARNKI >>

Ostrzeżenie parapetem, hubą i skórą

Zdecydowane ruchy do klucz w poprawnym ostrzeniu noża. Możesz je wykonać także na innych powierzchniach w domu.

Spróbuj wyostrzyć nóż na kamiennym parapecie, kamiennych schodach, kamieniu ceramicznym, na drugim nożu czy odwróconym kubku z nieszklonej porcelany. Możesz też użyć paska albo - w terenie jednego z gatunków hub.

Wykonaj co najmniej kilkanaście ruchów z każdej strony. Uważaj tylko, aby niechcący się nie skaleczyć lub nie wyszczerbić powierzchni, o którą opierasz nóż.

 

Skomentuj:

Jak ostrzyć nóż?