Podawanie herbaty: dzbanki

Monika Utnik-Strugała

Podawanie herbaty to prawdziwa sztuka. Dzbanek odgrywa w tym szczególną rolę. Dla miłośników herbaty ważny jest nie tylko kształt dzbanka, który wpływa na smak naparu, ale również jego wygląd.

Dzbanki do herbaty
Dzbanki do herbaty
fot. Garneczki.pl

Do konkretnego rodzaju herbaty najlepiej używać zawsze tego samego czajniczka. Wyraźny aromat czarnej herbaty może bowiem pozostać w naczyniu i zepsuć delikatny smak herbaty zielonej czy białej. Idealnie, jeśli znajdziemy dzbanek, w którym dzióbek, pokrywka i ucho znajdują się na tej samej wysokości – znawcy przekonują, że takie naczynie jest najwygodniejsze w użyciu.

Czajniki do herbaty są zwykle pękate i mniejsze od kawowych. Ich kształt wynika po części z historii – dawniej herbata kosztowała krocie, parzono jej więc niewiele. Spośród wielu różnych dzbanków koneserzy wysoko cenią chińskie gaiwany i japońskie kyoshu. Pierwsze są zazwyczaj robione z kamionki i składają się z czarki symbolizującej człowieka, pokrywki oznaczającej niebo oraz spodka, który nawiązuje do ziemi. Te drugie, żeliwne, długo trzymają ciepło. Bardzo ciekawe są dzbanki zwane „morze herbaty”, przypominające mleczniki. Na targach staroci i aukcjach internetowych można znaleźć czajniczki z angielskiej manufaktury Staffordshire – w kształcie domów, wielbłądów czy kapusty.

ZOBACZ DZBANKI DO HERBATY >>

Jak parzyć herbatę?

Herbata czarna: esencjonalna, na dobrze zaparzonym naparze unosi się pianka. Temperatura parzenia: 96 st.C, czas parzenia: 2-3 minuty
Herbata zielona: delikatna, jej miłośnicy parzą susz dwa, a nawet trzy razy. Uwaga: wilgotnych liści nie należy przechowywać dłużej niż 12 godzin, potem rozwijają się na nich grzyby. Temperatura parzenia: 60-90 st.C, czas parzenia: 1-3 minuty
Herbata biała: delikatna, o słomkowym kolorze, można ją parzyć trzykrotnie. Temperatura parzenia: 85-90 st.C, czas parzenia: do 5 minut
Herbata czerwona: ma ziemisto-korzenny smak, wskazana podczas odchudzania. Temperatura parzenia: 96 st.C, czas parzenia: 3-7 minut
Herbata ulung, zwana niebieską: łączy cechy herbaty czarnej i zielonej. Temperatura parzenia: 90-96 st.C, czas parzenia: 1-3 minuty

Ciekawostki o herbacie

- W państwach Maghrebu czarną herbatę parzy się z listkami mięty i orzeszkami pini. W Tybecie do naparu dodaje się sól oraz masło z mleka jaka.

- Herbatę można również jeść – w Birmie jej liście kisi się tak jak kapustę i dodaje do sałatek.

- Najdroższa herbata na świecie, Da Hong Pao, pochodzi z niewielkiej plantacji (zaledwie sześć krzewów!) w chińskiej prowincji Hunan. Cena kilograma przekroczyła ostatnio milion dolarów.

- Na świecie najwięcej pije się wody; drugie miejsce bezapelacyjnie zajmuje herbata.
Jednym z rodzajów czarnej herbaty jest Lapsang souchong, herbata... wędzona. Jej liście po tradycyjnej obróbce trzyma się nad ogniskiem z drewna sosnowego lub cedrowego. Taki napar bardzo sobie ceni następca brytyjskiego tronu książę Karol.

- Herbaciane krzewy to rośliny wiecznozielone i długowieczne – mogą żyć ponad sto lat.

ZOBACZ DZBANKI DO HERBATY >>

Skomentuj:

Podawanie herbaty: dzbanki