Kieliszki i akcesoria do szampana - w sam raz na karnawał
"Bez szampana przyjemność jest tylko iluzją" - powiedział Oscar Wilde. W czas karnawałowych przyjęć warto bliżej poznać ten trunek i związane z nim akcesoria.
Szampan to najbardziej znane wino musujące świata. Jedyne w swoim rodzaju, bo – jak poetycko mówią o nim kiperzy – z jednej strony żywe, niespokojne, dynamiczne, z drugiej wysublimowane, eleganckie, wyważone. Nic dziwnego, że ów wyborny trunek stał się nieodzownym towarzyszem zabaw i najdonioślejszych chwil w życiu.
W czym pić szampana?
Zapewne znacie bajkę La Fontaine’a o bocianie i lisie – bocian na próżno próbował się napić z płaskiego talerza, lis nie radził sobie z gąsiorem o długiej czaszy, za wąskiej na jego pysk. Kształty bajkowych naczyń przypominają trochę historię kieliszków do szampana – od lat trwa dyskusja, które są lepsze: szerokie czarki czy smukłe flety. Choć w sklepach znajdziemy obydwa rodzaje, kiperzy opowiadają się raczej za tymi wysokimi, dowodząc, że napój nie ociepla się w nich za szybko i wolniej traci bąbelki. Jednak czarki również mają swoich zwolenników. Ciekawostką jest, że ich forma była podobno inspirowana biustem madame Pompadour!
W jakiej temperaturze podawać szampana?
Generalna zasada mówi, że im starszy szampan, tym mniej powinien być schłodzony. Ale przyjmuje się średnią temperaturę 8 st. C. Podając go na stół, butelkę umieszczamy w wiaderku wypełnionym zimną wodą z lodem – coolerze.
Uwaga na korek!
Szampan był kiedyś nazywany diabelskim trunkiem. Zdarzało się bowiem, że zamykający butelkę korek sam strzelał pod wpływem wysokiego ciśnienia. Dopiero kiedy mnich Dom Perignon zlecił stosowanie butelek z grubszego szkła, niekontrolowane wybuchy ucichły. Dziś butelki mają dodatkowo mocno wklęsłe dno, które wytrzymuje ciśnienie nawet 5–6 barów (dwa razy większe niż w oponie samochodowej!). Korek nadal potrafi jednak zrobić psikusa – i to dość niebezpiecznego. Naukowcy wyliczyli, że gdy wstrząśniemy butelką, korek może lecieć z prędkością nawet 50 km/godz.! Wystarczy jednak zaopatrzyć się w specjalny otwieracz, a szampański wystrzał nie będzie niósł za sobą żadnego ryzyka.
- Więcej o: