Wszystko do wina: kieliszki, karafki, korkociągi. Sztuka podawania wina
Wino nie tylko się pija, wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy i o winie się mówi. Pamiętajmy tylko, że dobre wina wymagają dobrej oprawy. Jeśli chcesz kosztować je zgodnie ze sztuką sommelierską, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria.
Karafka do wina
Nie oszczędzaj na szkle – pięknie wydmuchane i ciekawie odbijające światło nada winu blasku. Wybieraj cenione od lat manufaktury: polskie Krosno, pracownie z weneckiej wyspy Murano czy z czeskiego regionu Bohemia (słynącego z kryształów).
Nasza rada. Żeby usunąć osad z dna karafki, wsyp trochę ziemniaczanych obierków i zalej wodą albo zasyp solą i wlej ocet; odstaw na noc, a potem dokładnie wypłucz.
Dekanter
Przypomina karafkę (ma szersze dno niż ona), ale służy do czego innego. Wino – zarówno stare, młode beczkowe, jak i świeżo butelkowane – po otwarciu butelki może nie zdradzać w pełni aromatu (wydaje się „zamknięte”). Przelane do dekantera odetchnie, to znaczy napowietrzy się, i „otworzy” swój bukiet. Gdy trochę postoi, można ostrożnie wlać je do karafki lub bezpośrednio do kieliszków.
Kieliszki do wina
Ich kształt i wielkość ma duże znaczenie. Znawcy twierdzą, że źle dobrane naczynie zepsuje przyjemność z kosztowania wina. Nie zalecają lania wina po ściankach, ale zwracają też uwagę, by trunku raczej nie wzburzać. Kieliszki powinno napełniać się do 1/3 wysokości.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Jak dobrać kieliszki do rodzaju alkoholu?
Wine cooler imiarka temperatury
Wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze. Praktyczny i efektowny schładzacz (ze stali nierdzewnej czy tworzywa sztucznego) pozwoli szybko ją osiągnąć, a miarka – sprawdzić jej wysokość. Dla przypomnienia: wino czerwone wymaga temperatury 12–14 st. C, białe, różowe oraz deserowe 8–12 st. C, musujące 6–8 st. C.
Korkociąg
Do wyboru mamy kilka rodzajów korciogągów. Ręczny – wymaga użycia siły; to m.in. popularny motylek (po wkręceniu opuszczamy ramiona korkociągu i korek zostaje wciągnięty do wnętrza tulei). Kelnerski – dla profesjonalistów (długą spiralę wkręca się w korek, ramię opiera na butelce i za pomocą dźwigni wyciąga). Elektroniczny – dla niewprawionych. Kalifornijski – służący do wyciągania uszkodzonych korków (zamiast śruby ma widełki, które wciska się między korek a wewnętrzną stronę szyjki butelki). I tzw. screwpull – z samoczynną dźwignią (przy wkręcaniu spirali korek jest jednocześnie wyciągany).
Nalewak, pierścień na butelkę
Zapobiega kapaniu wina podczas nalewania do kieliszków; butelkę można też owinąć serwetką, choć przez niektórych zwyczaj ten uważany jest już za niemodny. Nasza rada. Nalewając wino, nie dotykaj kieliszka szyjką butelki; nie zasłaniaj też etykiety na butelce.
Luksus na co dzień
W starożytnym Rzymie łatwiej było o wino niż wodę. Ta druga w niektórych miastach była racjonowana, podczas gdy wina nie brakowało nigdy – na jednego żołnierza przypadało aż 2,5 litra dziennie! W tawernach lepiej (i zdrowiej) było napić się wina niż wody złej jakości.
- Więcej o: