Jakie kieliszki wybrać?
Aby trunek smakował wybornie, nie jest wszystko jedno, jak i w czym go podamy. Dobór odpowiednich kieliszków jest niezwykle istotny. Zobacz, czym się kierować w wyborze szkła stołowego.
Jakie kieliszki do alkoholu?
Ten sam alkohol pity z różnych kieliszków będzie smakował nieco inaczej. Kształt szkła, nachylenie ścianek i średnica czarki ma bowiem duży wpływ na to, jak odbieramy alkohol i jego aromat. Każdy kieliszek inaczej kieruje strugę wina na nasze kubki smakowe: wąskie prowadzą go na przednią część języka, odpowiadającą za słodki smak, natomiast szersze - na tył i boki, wrażliwe na smak kwaśny i gorzki.
Co ważne, zdobione, kolorowe kryształy wyglądają może i ładnie, ale do degustacji, zwłaszcza wina, zupełnie się nie nadają. To powinno być podawane w kieliszkach przezroczystych, z cienkiego szkła, tak by lepiej ocenić jego barwę.
Jak podawać wino?
Osoba nalewająca wino, powinna trzymać kieliszek za nóżkę i lekko go przechylić, by wino spływało po ściance. Wyjątkiem są jedynie wina młode. Podczas ich nalewania kieliszek może stać na stole.
Ile wina nalewać? Generalna zasada mówi o tym, że białe ma sięgać połowy kieliszka, czerwone zaś jednej trzeciej. Ale i tu są pewne niuanse, o których warto pamiętać. Inne normy narzuca bowiem degustacja, a inne serwowanie wina do posiłku. W pierwszym przypadku kieliszki należy napełnić jedynie do jednej trzeciej objętości. W drugim do dwóch trzecich.
Kieliszek z winem trzymamy za nóżkę. Wyjątkiem jest koniak - pijemy go w małych, pękatych kieliszkach, dobrze leżących w dłoniach - wszystko po to, by dłonią ogrzać trunek i wydobyć z niego pełnię aromatu.
Jaki kieliszek dobrać do jakiego wina:
* do wina czerwonego najodpowiedniejszy będzie kieliszek o dużej średnicy czarki (im wino szlachetniejsze, tym czarka powinna być większa) - w ten sposób większa powierzchnia wina ma styczność z powietrzem, dzięki czemu z kieliszka lepiej wydobywa się aromat trunku.
* do wina białego lepiej pasuje kieliszek smuklejszy, na dłuższej nóżce, w kształcie tulipana, o delikatnie rozszerzających się ściankach. Wino białe jest delikatniejsze niż czerwone, zwężona szyjka ma więc za zadanie przenieść jego zapach bezpośrednio do nosa.
* do wina musującego czy szampana idealny jest kieliszek długi, wąski, zwykle nieco zwężający się ku górze - w ten sposób dwutlenek węgla tak szybko się nie ulatnia i wino nie wietrzeje.
- Więcej o: