Coś dobrego na ząb

WYBÓR I TEKST: Monika Utnik-Strugała PRZEPISY POLECA: Ewa Wagner, miesięcznik Kuchnia

Jesteś amatorem przekąsek? I lubisz częstować nimi przyjaciół? Przydadzą Ci się eleganckie i praktyczne miseczki, deski i tacki, na których podasz owoce morza, hiszpańskie tapas, włoskie kanapki czy po prostu pikle.

1KUCHNIA HISZPANSKA , POTRAWA - GRILLOWANE KREWETKI Z SALSA Z BAKLAZANA , SKLADNIKI : BAKLAZAN , POMIDORY , PEPPERONI , CEBULA , KREWETKI TYGRYSIE , SOK Z CYTRYNY , KOLENDRA , OLIWAPRZEPISY EWA WAGNERSTYLIZACJA JOANNA WOYDAFOT. LUKASZ KOZYRA / MIOD MALINA STUDIOPUBLIKACJA KUCHNIA NR 8 (258) - 8 2016
Ryby i owoce morza smażone w cieście
Fot. Łukasz Kozyra/Miód Malina Studio

Legenda głosi, że gdy Andaluzyjczycy pili wino, przykrywali naczynie plasterkiem kiełbasy, by nie wpadły do niego muchy. Z czasem kiełbasę z różnymi dodatkami zaczęto kłaść na kromce chleba. Tak narodziły się tapas.

Pomysły na przystawki

Bruschetta z parmezanem
.4 duże kromki chleba wiejskiego .4 dojrzałe małe pomidory .4 ząbki czosnku .mały pęczek bazylii .8 plasterków bakłażana .4 plastry parmezanu .ocet balsamiczny .oliwę
Pomidory przekrój na pół, czosnek obierz i też przekrój. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15 min, aż czosnek się zrumieni, a pomidory zmiękną. Kromki chleba skrop oliwą i opiecz w piekarniku. Plastry bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry sera, połówki pomidora, plasterki bakłażana i połówki czosnku, udekoruj bazylią, skrop octem balsamicznym.

Ryby i owoce morza smażone w cieście
.500 g owoców morza .4 filety z różnych morskich ryb .8 śledzi .2 l oleju do głębokiego smażenia .150 g mąki .2 cytryny Na ciasto: .jajko .100 ml białego wina .80 g mąki .sól
Owoce morza opłucz, osusz i odłóż w chłodne miejsce. Filety rybne pokrój na 3-centymetrowe kawałki i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut. Przygotuj ciasto: roztrzep jajko z winem, wsyp mąkę, dopraw szczyptą soli i wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na 30 minut. Śledzie wypatrosz, usuń głowy, opłucz tuszki zimną wodą, osusz i odłóż w chłodne miejsce. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni C. Mąkę do panierowania wsyp do miseczki i po kolei obtaczaj w niej lekko osolone owoce morza i kawałki ryb. Układaj na ruszcie i potrząśnij nim, by pozbyć się nadmiaru mąki. Kawałki ryb i owoce morza wkładaj porcjami do gorącego oleju i smaż około minuty. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierze pergaminowym. Włóż do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły. Trzymając śledzie za ogony, przeciągaj przez przygotowane ciasto i wkładaj do rozgrzanego oleju na minutę. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierze. Wszystkie ryby i owoce morza podaj na desce z cząstkami cytryn.

    Więcej o:

Skomentuj:

Coś dobrego na ząb