Żywa choinka: co zrobić, by stała jak najdłużej?
Żywa choinka wnosi do domu zapach lasu i pomaga wykreować świąteczny nastrój. Co zrobić, by była stała jak najdłużej, bez opadających igieł?
Jak wybrać żywą choinkę? Co musisz wiedzieć?
Choinkę kupujemy kilka dni przed świętami i stopniowo przyzwyczajamy ją do temperatury pokojowej. Wniesiona od razu do ciepłego pomieszczenia szybko straci kolor i zacznie się sypać. Dlatego dobrze ją potrzymać najpierw jeden dzień na balkonie, potem przenieść do cieplejszej piwnicy a następnie do mieszkania.
Żywa choinka w doniczce
Jeśli zdecydujesz się na choinkę w doniczce, z korzeniami i masz zamiar przesadzić ją wiosną do gruntu, po 14 dniach powinnaś wystawić choinkę na balkon. Inaczej w ciepłym domu zacznie puszczać nowe pędy, a wystawiona później na balkon - zmarznie.
Jak przechowywać żywą choinkę w domu?
Przy kupnie choinki warto poprosić sprzedawcę, by skrócił pień - drzewko będzie lepiej wchłaniać wodę. Najpierw wstaw ją na kilka godzin do wiadra wypełnionego ciepłą wodą, aby dobrze się nawodniła. Dopiero potem opraw ja w stojak.
Trzymaj choinkę z dala od kaloryfera
- Temperatura w pokoju nie powinna przekraczać 20 st. C. Aby powietrze nie było zbyt suche, należy często wietrzyć.
- Choinkę najlepiej ozdobić lampkami, które nie będą nagrzewać i wysuszać igieł np. typu LED.
- Nie należy także wieszać na choince zbyt wielu ozdób - drzewko dłużej zachowa swój naturalny kształt.
- Więcej o: