Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Elewacja budynku - domy z ciekawą elewacją

red.

Wykończenie ścian zewnętrznych chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Ale to nie wszystko, co ma do zaoferowania elewacja – dobrze zaprojektowana i prawidłowo wykonana może być również ozdobą budynku. Prezentujemy osiem domów, w których materiał elewacyjny odgrywa ważną rolę.

Dom z falującą elewacją
Dom z falującą elewacją
BARTEK ZARANEK

Elewacja budynku - dom z falującą elewacją

Ograniczenia działki, wizja inwestora oraz pomysł architektów pozwoliły na stworzenie wyjątkowego projektu – domu żyletki, którego nietypowa elewacja z drewnianych żyletek właśnie zdaje się falować na wietrze... Dom żyletka składa się z 3 części – garażu z zapleczem technicznym, części dziennej oraz części prywatnej. Strefa prywatna, tj. nocna, znajduje się po prawej stronie od części dziennej. Ulokowano tu dwa pokoje dziecięce, łazienkę główną oraz tę dla gości, sypialnię wraz z garderobą oraz pokój gościnny, pełniący również funkcję gabinetu. – Ciekawym rozwiązaniem jest duże przeszklenie w głównej sypialni wychodzące na zachodnią część ogrodu – zaznacza Anna Paszkowska-Grudziąż, architektka z pracowni 81.WAW.PL.
Uwagę zwracają jednak przede wszystkim wspomniane żyletki umieszczone wzdłuż całej północnej oraz południowej elewacji. Za nimi ukryto okna do części nocnej. Dzięki temu od ulicy wertykalne elementy zapewniają więcej prywatności, gdyż do wnętrza można zajrzeć, jedynie stając naprzeciwko okna. Od południa natomiast żyletki zapewniają zacienienie w sypialniach dziecięcych. – Żyletki to w założeniu jedyny rzeźbiarski element bryły – podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu. – Są to parametryczne, pionowe żaluzje z drewna, charakteryzujące się różnym kształtem. Zmienne kształty mają swoje uzasadnienie – dzięki nim udało się uzyskać wrażenie elewacja, która faluje na wietrze – dodaje architekt. Ponadto żyletki nadają bryle lekką, zwiewną formę. Trwałość zdobień zapewnia odporna na warunki atmosferyczne sklejka szkutnicza, z której zostały wykonane. Resztę elewacji wykończono tynkiem o jasnoszarej barwie.

Projekt: 81.WAW.PL
Inwestor: prywatny
Projekt wnętrz: inwestor
Powierzchnia użytkowa: 212 m2
Powierzchnia zabudowy: 320 m2
Powierzchnia działki: 1076 m2

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA  
Stropy i słupy żelbetowe, wypełnienie: pustaki ceramiczne

MATERIAŁY  
Bryła – tynkowany prostopadłościan z charakterystycznymi żyletkami wykonanymi z wodoodpornej sklejki, pokrycie dachowe – membrana epdm

INSTALACJE
Piec gazowy, system rekuperacji, ogrzewanie podłogowe

Dom z falującą elewacją
Dom z falującą elewacją
BARTEK ZARANEK
Dom z falującą elewacją
Dom z falującą elewacją
BARTEK ZARANEK

Elewacja budynku - dom w Beskidach

Na malowniczym wzgórzu Beskidu Niskiego, w okolicach Andrychowa, powstał wyjątkowy dom. Inwestorom zależało na tym, aby zachować spójność bryły z otaczającym ją krajobrazem. Główną koncepcją była prosta forma budynku w kształcie stodoły. Wybór naturalnych materiałów był wyrazem szacunku dla otoczenia i chęci wtopienia się w tło. Założenie to zostało spełnione.
Dom, którego dach i elewacja obłożone są łupkiem naturalnym, a surowość kamienia przełamana została ciepłem drewna, otwiera się na przyrodniczy kontekst. Łupek kamienny przekonał inwestorów do siebie trwałością, niepowtarzalnym pięknem, prostotą oraz swoim w pełni naturalnym pochodzeniem. Jest to produkt wydobywany z głębi ziemi, który pod wpływem ogromnej temperatury i ciśnienia ukształtował się przez miliony lat w materiał zdolny oprzeć się każdej sile natury, występującej na powierzchni naszej planety.
Wykorzystanie tak wyjątkowego materiału wymaga ogromnego doświadczenia, dokładności i cierpliwości. Ekipa dekarska poradziła tu sobie wyśmienicie. Nie tylko z ułożeniem łupka naturalnego na dachu i elewacji, ale także na pierwszej w Polsce bramie garażowej, pokrytej łupkiem i zlicowanej z okładziną ścian.
O zrównoważonym budownictwie wiele się mówi, często jednak na słowach się kończy. Tutaj jednak inwestorzy podeszli do tematu bardzo poważnie. Naturalna, łupkowa elewacja to tylko „wisienka na torcie” ekologicznych rozwiązań. Wyeliminowano niemal wszystkie „sztuczne” materiały budowlane i zastąpiono je naturalnymi odpowiednikami.
Dom spełnia najwyższe wymagania dotyczące energooszczędności. Przeszklenia budynku otwierają się na południową stronę, która zarazem jest najbardziej intymna i atrakcyjna krajobrazowo.
Panoramiczny układ domu oraz powściągliwa kolorystyka wynikająca z natury zastosowanych materiałów sprawiają, że stodoła wzorowo koresponduje z Beskidami i stanowi przyjazne, otwarte na naturę środowisko do życia dla jego mieszkańców.

Projekt: mo-design Anna Oleksy-Gołba
Wykonanie elewacji i dachu: Victoria Invest Wojciech Buczek
Powierzchnia: 350 m²
Lokalizacja: Beskidy, okolice Andrychowa
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2018

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA  
Ściany zewnętrzne murowane z pustaków ceramicznych Porotherm, ocieplone wełną mineralną;
dach z wiązarów drewnianych ocieplony pianą Demilec

MATERIAŁY  
Łupek naturalny w kryciu podwójnym prostokątnym, thermo-jesion, aluminium, granit (bruk)

INSTALACJE
Ogrzewanie domu i wody: gazowe, ogrzewanie wody basenowej: gaz + solary; wentylacja mechaniczna z rekuperacją; inteligentny system zarządzania instalacjami z telefonu; system nagłośnienia wewnątrz i na zewnątrz

Elewacja budynku - dom wśród pól i łąk

Projektując dom na wsi w okolicach Białegostoku, architekci chcieli jak najlepiej wpisać budynek w otaczające go przepiękne pola i łąki. W efekcie tego powstał parterowy dom o nowoczesnej bryle, który idealnie współgra z przyrodą, nie przytłaczając swoim kształtem i wielkością. Oddając kolejny ukłon naturze, na elewacji budynku zastosowano naturalny kamień, dzięki czemu główny element bryły, czyli przecinająca ją ściana, wyróżnia się na tle białego i grafitowego tynku oraz otaczającej zieleni. Kamienna ściana dzieli budynek na dwie strefy: prywatną i ogólnodostępną. Gra brył, płaszczyzn oraz materiałów o różnych strukturach i kolorach sprawia, że dom nabiera niezwykłego charakteru. Zastosowanie dużych przeszkleń nadaje bryle lekkości oraz sprawia, że wnętrze łączy się z otaczającym krajobrazem. Klimat domu podkreśla objęty w ramie drewniany taras, który daje poczucie, ciepła i intymności. Widok z tarasu na otaczającą zieleń tworzy atmosferę odpowiednią do wypoczynku i daje możliwość relaksu po ciężkim dniu.

Projekt: Pracownia architektoniczna CUBE design
Powierzchnia użytkowa: 265 m2
Powierzchnia działki: 5000 m2
Lokalizacja: okolice Białegostoku
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2019

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA
Fundamenty – żelbetowe ławy fundamentowe, ściany fundamentowe z bloczków betonowych
Ściany zewnętrzne – z cegły ceramicznej 25 cm, ocieplone styropianem grafitowym grubości 20 cm
Dach płaski – strop żelbetowy

MATERIAŁY
Elewacja – kamień naturalny (łupek), tynk silikonowy biały i grafitowy
Taras – deska kompozytowa

Elewacja budynku - domy na wodzie

Mazurskie domy na wodzie są usytuowane w miejscowości Pisz na jeziorze Roś, zakotwiczone w przystani Hotelu Joseph Conrad. Ich styl nawiązuje do wyglądu kajut na statku. Każdy z domów ma prywatny taras wychodzący na jezioro, gdzie można podziwiać niesamowite zachody słońca.
Konstruktorzy w porozumieniu z inwestorem na elewację poszukiwali materiału odpornego na działanie warunków atmosferycznych i niewymagającego konserwacji. Do tego dochodziły względy estetyczne, czyli naturalne dopasowanie okładziny z drewna z patyną cynkową. Dzięki temu udało się osiągnąć trwały i bezpieczny budynek, który z biegiem czasu będzie nie tylko ładnie wyglądał, ale i nabierał wartości, nie obciążając środowiska w całym cyklu życia.
Elewację wykonano z blachy profilowanej na miejscu. Dach i elewacje tych budynków wykonano w technologii rąbka stojącego, precyzyjnie dopasowując względem siebie rzemieślniczo wykonane rąbki. Estetyka naturalnej patyny blachy cynkowo-tytanowej, z której wykonano okładziny tych domów, harmonijnie komponuje się z drewnem użytym w projekcie.

Domy na wodzie przy hotelu „Joseph Conrad” w Piszu
Projekt: KILSØN Design, Łukasz Piątek, Karolina Ostrowska-Wawryniuk
Wykonawca: Tomaszczyk i Synowie Tomaszczyk Piotr
Powierzchnia użytkowa: 49 m2
Zanurzenie: 0,28 m
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2018

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA  
Szkielet stalowy SCS z poszyciem ze sklejki wodoodpornej, ocieplany styropianem

MATERIAŁY  
Patynowana blacha cynkowo-tytanowa RHEINZINK-prePATINA blaugrau

INSTALACJE
Wentylacja nawiewno-wywiewna z rekuperacją;
klimatyzacja; ogrzewanie elektryczne folią podłogową

Elewacja budynku - dom na planie trapezu

Dom RE: TRIANGLE HOUSE projektu REFORM Architekt powstał na planie trapezu. Dynamiczna bryła i trójkątne formy elewacji – to cechy charakterystyczne kolejnej realizacji architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. To właśnie kształt działki wpłynął na wygląd bryły.
Niepozorna okolica domów jednorodzinnych, a wśród nich budynek o powierzchni 280 m² liczący dwie kondygnacje, zlokalizowany na 800-metrowej działce w województwie zachodniopomorskim. To zdecydowanie nie jest zwykła bryła – dom przypomina rzeźbę, a trójkątne formy odgrywają tu główną rolę. Początkowe założenia inwestora były jednak nieco inne.
– Klient zadzwonił z prośbą o przebudowę budynku, który już wtedy był w fazie budowy. Był to projekt w stylu toskańskim. Zaproponowałem nową bryłę i tak w połowie zrealizowany projekt został wyburzony i postawiony na nowo – zdradził autor projektu, architekt Marcin Tomaszewski. Dom umieszczono w północno-wschodniej części działki. Każda elewacja jest trójkątna, zaś dach zaprojektowano w kształcie pochylonego trapezu. – Jest to dom z jednospadowym dachem. A wszystko jest wynikową geometrii. Sam kształt bryły to także zasługa nierównej działki – dodaje architekt.
Wspomniane trójkąty podkreślone zostały za pomocą kolorów na elewacji. Biel i czerń odgrywają główną rolę, wzajemnie się kontrastując. Ten zabieg dodatkowo wyeksponował budynek, potęgując wrażenie, że ma się do czynienia z niezwykłą rzeźbą, nie zaś domem mieszkalnym. Na fasadę bryły składają się czarne fasady, biały tynk oraz beton. Oryginalności elewacji dodaje wykorzystanie spieków i blachy. Zastosowano tradycyjną technologię oraz wypełnienie Porothermem. Projekt obejmował także wnętrze budynku, które utrzymano w szarości i bieli. Zastosowana kolorystyka została przełamana drewnem w odcieniu orzecha amerykańskiego. Architektowi zależało na utrzymaniu stylu nawiązującego do zewnętrznej bryły, stąd ukośne sufity i lampy.

Dom: RE: TRIANGLE HOUSE
Projekt: Pracownia REFORM Architekt
Realizacja: 2019 r.

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA
Żelbetowa

MATERIAŁY ELEWACYJNE
Spieki kwarcowe Laminam, Blacha Prefa FX12

INSTALACJE
Gazowa, rekuperacja, inteligentne sterowanie

Elewacja budynku - dom w Krostoszowicach

Krostoszowice to wieś w południowej części województwa śląskiego. Okoliczna zabudowa jest bardzo zróżnicowana i chaotyczna, głównie są to domy z lat 60 i 70. XX wieku. Inwestor dysponował dużą działką
o znacznym spadku w kierunku wschodnim. Budynek miał stanąć w najwyższym punkcie działki, przy drodze, w północno-zachodnim narożniku.
Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował nas otaczający krajobraz – mówią architekci. Pagórkowarty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu
w tle stał się głównym punktem odniesienia. Zaprojektowany budynek wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy.
Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową. Charakterystyczne bryły z wymaganym skośnym dachem pokryte w całości łupkiem otoczone są betonowym murkiem wyznaczającym platformę zawierającą oprócz budynku całą strefę wejściową z podjazdem i zawieszony nad terenem drewniany taras od strony ogrodu.
Część budynku mieszcząca strefę nocną jest usytuowana poniżej. Częściowo została zagłębiona w gruncie. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi taras, całkowicie zadaszony. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym. We wnętrzach biel ścian i powierzchni dachów dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna.
W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Nad nim wygospodarowano otwartą antresolę z biblioteczką. Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza. Po zejściu na dolny poziom możemy wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia do ćwiczeń. Dodatkowo, pod garażem umieszczony jest schowek gospodarczy, dostępny z zewnątrz.

Pracownia: RS+ Robert Skitek; http://rsplus.pl/
Architekci: Robert Skitek, Jakub Zygmunt
Konstrukcja: Zbigniew Prucnal
Powierzchnia użytkowa: 305 m2
Lokalizacja: Krostoszowice, Polska
Inwestor: prywatny

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA
Żelbetowa, silkaty

MATERIAŁY
Łupek, beton architektoniczny (materiały wykończeniowe na zewnątrz)

INSTALACJE
Wentylacja z rekuperacją, klimatyzacja, gruntowa pompa ciepła

Elewacja budynku - dom z materiałów rozbiórkowych

Przy zachowaniu pierwotnej kubatury budynku (dom został wyremontowany) zmieniono elewacje i bryłę. Elewacje zostały obłożone opalonym drewnem odpadowym, pozostałym po remoncie sąsiedniego domu. Pozostałe elementy, takie jak brama, drzwi, zadaszenia czy konstrukcja wiaty garażowej, powstały z materiałów odzyskanych z rozbiórki dawnych zabudowań. Kontenery biurowe, które były częścią obiektu, zostały przewiezione do powstającej niedaleko eko-osady, gdzie posłużyły jako moduły tworzące centralny budynek wspólny.

Projekt: Pracownia architektoniczna mech.build
Powierzchnia: 230 m2
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2016

Zastosowane rozwiązania

KONSTRUKCJA
Istniejąca – prefabrykaty betonowe, nowa 
– szkielet stalowy z ponownie wykorzystanych elementów rozbiórkowych

MATERIAŁY  
Drewno rozbiórkowe olejowane i opalane, wełna drzewna, ponownie wykorzystane materiały oraz stolarka i ślusarka z rozbiórki sąsiedniego domu

INSTALACJE
System retencji wody deszczowej

 

Elewacja budynku - dom jako relacja architektury z naturą

Dom ten czerpie inspirację z otaczającej przestrzeni, jest przykładem wpisania nowoczesnej bryły w naturalne środowisko. Projektantom udało się stworzyć budynek, który jest idealnie wkomponowany w otoczenie. Wykorzystując środowisko, postawili oni na wykończenie domu drewnem, kamieniem i stalą oraz panelami włóknocementowymi w kolorze płyt cementowych, co zdecydowanie wpłynęło na wygląd inwestycji oraz jej harmonijne połączenie z sąsiedztwem. Co więcej, budynek jest zeroemisyjny, a na jego dachu zamontowano instalację fotowoltaiczną.
Głównym punktem elewacji jest gigantyczne przeszklenie w salonie i jadalni – o powierzchni 22 m2, dostarczone przez polskiego producenta, firmę Awilux. Autorka projektu – Arielle Schechter – inspirację do jego stworzenia czerpała z dalekiego wschodu.
Główną koncepcją projektu Baboolal było zwrócenie się w stronę widoku na sąsiadującą z posesją łąkę sąsiada, która nigdy nie zostanie zabudowana. Zainspirowała mnie japońska koncepcja Shakkei, czyli krajobrazu zapożyczonego. Ogromne przesuwne drzwi, które stanowią ścianę budynku, otwierają się właśnie na łąkę i pole. Było bardzo ważne, aby dom miał mocne połączenie wnętrza z otoczeniem, które daje mieszkańcom jeszcze większe poczucie przestrzeni, na którym im najbardziej zależało – mówi architekt Arielle Schechter.
Wnętrze domu miało być i jest pełne światła dziennego, co zostało zapewnione dzięki zastosowaniu wysokich okien zamontowanych od południowej strony. Projektantka postawiła na minimalizm, a tworząc rozkład pomieszczeń kierowała się przepływem między nimi. Koncepcja projektu Baboolal zakłada główną otwartą przestrzeń pośrodku i prywatne strefy domowników na obwodzie domu. Kuchnia, jadalnia oraz pokoje dzienne otwarte są na łąkę. Dla rodziców wydzielono strefę ciszy, która prowadzi do łazienki zaprojektowanej na wzór domowego SPA oraz sypialni i garderoby. Dla dwójki dzieci zaplanowano wspólny pokój zabaw, do którego można wejść tylko przez ich sypialnie. Natomiast niewielkie biuro zostało schowane w północno-zachodniej części domu.

Dom: Baboolal
Projekt: Arielle C. Schechter
Powierzchnia: 220 m2
Lokalizacja: Chapel Hill, Karolina Północna, Stany Zjednoczone
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2020

    Więcej o:

Skomentuj:

Elewacja budynku - domy z ciekawą elewacją