Francuska kuchnia architektki Kariny Snuszki
Dom, w którym znajduje się prezentowana kuchnia, został znaleziony przypadkowo, choć według Kariny Snuszki, właścicielki, bardziej wierzyła ona w przeznaczenie. Przez wiele lat poszukiwała słonecznego schronienia, z dala od miejskiego zgiełku. Początkowo miały to być Włochy, ponieważ znała je od dziecka, ale to Akwitania ją oczarowała. A co dopiero ten dom! Wystarczyło jedno spojrzenie, aby zakochać się w nim - opowiada architektka Karina Snuszka, współzałożycielka studia Mood Works.

Charakterystyczna rezydencja zlokalizowana na terenie południowej Francji, licząca sobie już ponad dwieście lat, znajdowała się w stanie do remontu, jednak nie stanowiło to wyzwania dla polskiej architektki.
— Największą̨ przemianę przeszła kuchnia. Stworzyłam ją na nowo, choć nie zapomniałam o zachowaniu jej historycznych elementów. Szacunek i choćby minimalne nawiązanie do okolicy i historii budynku, to w moim odczuciu powinność́ dobrego architekta — wyznaje artystka.
W kuchni współwłaścicielki studia Mood Works dominują̨ surowce szlachetne — drewno i kamień́. Nie brakuje w niej jednak śmiałych elementów.
— Kocham łączyć́ style. Z jednej strony ta przestrzeń́ jest neutralna, a z drugiej są̨ też elementy zaskoczenia — obicia siedzisk w kolorze rubinu, masywny żyrandol czy metaliczna chłodziarko-zamrażarka już̇ kultowej marki Sub-Zero/Wolf.
Jak podkreśla architektka, kuchnia powinna być miejscem, w którym po prostu chce się przebywać.
— Owszem, należy pamiętać o estetyce, ale nie wolno zapomnieć o funkcjonalności tego miejsca. Dobre sprzęty gospodarstwa domowego — lodówka, kuchenka, piekarnik — w nie warto zainwestować — mówi.
Kuchnia Kariny Snuszki to miejsce unoszące się̨ zapachem świeżo upieczonego ciasta figowego i lokalnych przypraw. Tutaj czas płynie jakby leniwie.
— Uwielbiam piec, gotować́ bez pośpiechu, od serca. To dla mnie forma relaksu. Kocham gościć́ rodzinę̨, przyjaciół, a nierzadko naszych bliższych i dalszych sąsiadów — wylicza, jednak na pytanie o ulubioną porę̨ dnia, odpowiada bez wahania. - Chociaż̇ lubię̨ długo pospać́, to jeszcze bardziej lubię̨ te moje leniwe, niedzielne poranki w kuchni. W piżamie, przy kubku kawy i z dobrą książką̨ w dłoni... U boku mojego partnera.
W swojej klimatycznej kuchni architektka znalazła miejsce dla chłodziarko-zamrażarki Sub-Zero/Wolf z linii Classic. Model French Door możecie zobaczyć́ również̇ w naszym showroomie w Warszawie przy ul. Jara 4/1.
Więcej informacji: www.subzerowolf.pl







- Więcej o:
Czyszczenie płyty indukcyjnej - jakie błędy popełniamy najczęściej?
Kuchnia w stylu modern classic
Elica Connex - innowacyjna technologia łącząca okap i płytę indukcyjną
Kuchnia w stylu retro - AGD, kolory, inspiracje
Nowe baterie filtrujące wodę od Franke - Maris Slim Clear Water i Lina Clear Water S 2.0
Kuchnia na czasie
Segregujemy śmieci w kuchni
Kuchenne must-have: niezbędne akcesoria dla pasjonatów gotowania