Jak oszczędzać energię w kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie, w którym zużywamy najwięcej energii. To właśnie tu warto poszukać oszczędności! Podpowiadamy, jak korzystać z piekarnika, kuchenki czy lodówki, aby nie marnować energii, a co za tym idzie pieniędzy.
Piekarnik
- Nie otwieraj co kilka minut drzwiczek piekarnika. Urządzenie zużyje więcej energii do ponownego nagrzania.
- Wyłącz piekarnik 5-10 minut przed czasem (temperatura wewnątrz się utrzyma, a danie będzie gotowe bez zużycia prądu).
- Przygotowanie niektórych potraw, nie wymaga nagrzanego piekarnika. Nie rozgrzewaj go gdy nie jest to konieczne! Rozgrzanie piekarnika pochłania 15% energii, a pieczenie jedynie 7%.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się chwilę po włączeniu. Oszczędzasz energię i czas!
Kuchenka/płyta
- Najprostszy sposób na oszczędzenie energii? Przykrywaj garnek pokrywką. Gotowanie w zamkniętych naczyniach pozwala zmniejszyć zużycie energii o co najmniej 30%.
- Posiłki gotuj w małej ilości wody.
- Najpierw doprowadź wodę do wrzenia na maksymalnym ustawieniu płyty, a następnie zmniejsz moc grzania.
- Aby nie marnować energii, staraj się dopasować wielkość garnka do wielkości pola grzejnego (średnica garnka powinna być ok. 2 cm większa).
- Dno garnka powinno być perfekcyjne czyste, gładkie i dobrze przewodzące ciepło. Gotując w garnku o brudnym dnie, zwiększasz zużycie energii nawet o 50%.
Zmywarka
- Używając zmywarki oszczędzasz wodę, czas i energię. Wybieraj krótki program? - to krótszy czas zmywania i zmniejszony pobór energii.
- Jeśli nie chcesz marnować energii, uruchamiaj zmywarkę wtedy, gdy jest całkowicie wypełniona sztućcami i talerzami. Mycie jednego kubka z zmywarce nie ma sensu.
- Wybieraj zmywarki z etykietą "EKO". Mają system pozwalający zaoszczędzić nawet 30% energii, poprzez skrócenie cyklu suszenia.
Lodówka
- Nigdy nie wkładaj gorących produktów do lodówki. Do ich ochłodzenia lodówka zużyje trzy razy więcej energii!
- Nie ustawiaj lodówki w pobliżu kaloryfera, grzejnika czy kuchenki.
- Pamiętaj, aby dbać o czystość uszczelki na drzwiach. Aby lodówka pracowała prawidłowo, musi być ona bardzo szczelna! Jak to sprawdzić? Włóż kartkę między drzwi a lodówkę. Jeśli przesuwa się łatwo - wymień uszczelkę.
- Otwieraj drzwi lodówki czy zamrażarki tylko na chwilę. Wpuszczone do środka wilgotne powietrze obniży efektywność chłodzenia.
Czajnik
- Gotuj dokładnie tyle wody ile potrzebujesz. Czas gotowania będzie krótszy, a zużycie energii znacznie mniejsze.
- Masz czajnik z grzałką? Odkamieniaj ją regularnie. To oszczędność nawet 10% energii.
- Więcej energii pozwala oszczędzić czajnik z płytą grzewczą. Pozwala on na zagotowanie małej ilości wody.
Wyjmuj wtyczki z kontaktu
- Marnujemy dużo energii zostawiając urządzenia (np. czajnik czy ekspres do kawy) podłączone stale do kontaktu. Nie używasz? Wyjmij wtyczkę z gniazdka.
- Zastanów się nad kupnem listwy zasilającej. Jeden przycisk umożliwi błyskawiczne wyłączenie urządzeń z których nie korzystamy.
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni