Jak wyczyścić ceramiczną płytę gazową?
Łatwość w utrzymaniu czystości to często kluczowy aspekt wyboru sprzętu kuchennego. W jaki sposób należy dbać o ceramiczne płyty gazowe?
Proste, szybkie i łatwe czyszczenie płyty gazowej
Najlepsze do czyszczenia płyt gazowych są skrobaki oraz dedykowane środki czyszczące. Można je nabyć w sklepach z chemią gospodarczą, drogeriach lub sklepach ze sprzętem i akcesoriami AGD. Najbardziej skuteczne będą tu mleczka czyszczące lub te dedykowane płytom ceramicznym.
Pamiętajmy, że płytę gazową czyścimy dopiero w momencie, gdy w pełni ostygnie. Kiedy płyta jest zimna, usuwamy skrobakiem, bądź gąbką przeznaczoną do powierzchni ceramicznych, większe zabrudzenia i resztki jedzenia. Skrobak ustawia się do powierzchni płyty pod kątem 45 stopni, dzięki czemu uzyskujemy odpowiednie nachylenie pozwalające bez problemu usunąć spalone resztki. Następnie, na chłodną powierzchnię aplikujemy odpowiednią ilość substancji czyszczącej (mleczka) i rozprowadzamy ją szmatką, papierem kuchennym lub gąbką - i pozostawiamy na płycie na 5-10 minut. Po tym czasie przecieramy płytę wilgotną szmatką lub gąbką, usuwamy zabrudzenia i wycieramy płytę do sucha. Dla lepszego efektu warto czyścić płytę z większych zabrudzeń każdorazowo, nie pozostawiając przypaleń na dłużej - będzie to nie tylko estetyczne, ale i szybsze do wymycia.
Czego unikać podczas czyszczenia płyty?
Przy czyszczeniu płyt gazowych bez płomieni warto zapamiętać, by nie używać elementów takich jak papier ścierny czy ścierna część gąbki, które mogą porysować powierzchnię płyty. Co więcej, nie wolno korzystać ze środków agresywnych lub żrących, takich jak kwasy, wodorotlenek lub podchloryn sodu.
Pamiętajmy także, aby do mycia nie stosować myjki wysokociśnieniowej lub parowej. Do tego typu sprzętu nie nadają się również środki przeznaczone do czyszczenia piekarnika.
Liczy się też jakość płyty
W czyszczeniu pomocna będzie także… sama płyta, wykonana z materiałów wysokiej jakości.
Marka DYNACOOK sięga tutaj po specjalną, nanotechnologicznie stworzoną powłokę ochronną do izolacji termicznej płyt ceramicznych najwyższej jakości niemieckiego producenta – firmy Schott, która dodatkowo chroni płytę przed zabrudzeniami i uszkodzeniami. Warto również pamiętać o tym, aby garnki, z których korzystamy, miały nieprzypalone dna oraz były pozbawione pozostałości po tłuszczu - to drobiazg, który może zrobić sporą różnicę w przypadku dbania o czystość płyty.
- Więcej o:
Jak oddzielić kuchnię od salonu?
Franke K-Link - technologia w służbie inteligentnego gotowania
Wyposażenie kuchni. Jak wybrać meble i sprzęt AGD na lata?
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie