Modne miejsce w Krakowie: Studio Qulinarne
Restauracja w dawnym garażu zajezdni autobusowej. To wielka sztuka urządzić miłe, przyjazne miejsce w hali. W Krakowie udało się to wzorowo. Warto wpaść na molekularne dania, wystawę obrazów i koncert.
![. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/qg/17683216-https-bi.jpeg)
![Lampiony to prosty pomysł na ocieplenie wnętrza i wytłumienie dźwięków. Białe tkaniny skrywają źródło światła. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ih/17683212-lampiony-to-prosty-pomysl-na-ocieplenie-wnetrza-i.jpeg)
![Małże św. Jakuba, purée z kalafiora, oliwa z curry i liśćmi kafiru, chips z salami spianata. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/pq/17683209-malze-sw-jakuba-puree-z-kalafiora-oliwa-z-curry.jpeg)
![Fondant czekoladowy, gąbka orzechowa, puder karmelowy. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/2n/17683210-fondant-czekoladowy-gabka-orzechowa-puder-karmelowy.jpeg)
![Comber z sarny, sos sosnowy, purée skorzonera, żel z jarmużu, emulsja z trawy żubrowej. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/t0/17683211-comber-z-sarny-sos-sosnowy-puree-skorzonera-zel.jpeg)
![Kuchnia w ogrodzie. Roślinność jest jednym z atutów tego miejsca. W akcji szef kuchni Oskar Zasuń. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/x3/17683213-kuchnia-w-ogrodzie-roslinnosc-jest-jednym-z-atutow.jpeg)
![Rośliny we wnętrzu często się zmieniają, raz są tu brzozy, raz draceny albo inne wysokie na kilka metrów drzewa. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/59/17683214-rosliny-we-wnetrzu-czesto-sie-zmieniaja-raz-sa-tu.jpeg)
![Meble zrobione na zamówienie, np. szafa na wina powstała z elementów zabytkowych mebli. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/eh/17683215-meble-zrobione-na-zamowienie-np-szafa-na-wina.jpeg)
![Na półkach stoją najlepsze pozycje literatury światowej. Po prawej butelki z renomowanych winnic. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/y4/17683218-na-polkach-stoja-najlepsze-pozycje-literatury-swiatowej.jpeg)
![W ogródku wygodne łóżka z IKEA zachęcają do lektury książek, których mnóstwo na półkach w restauracji. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/z3/17683219-w-ogrodku-wygodne-lozka-z-ikea-zachecaja-do-lektury.jpeg)
![Fortepian - przedwojenny instrument po babci do dziś służy gościom. Restauracje, Studio Qulinarne](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/rw/17683220-fortepian-przedwojenny-instrument-po-babci-do-dzis.jpeg)
Kiedyś były tu myjnia i garaż autobusów miejskich wybudowane w 1928 roku. Dziś są Muzeum Inżynierii Miejskiej i nowoczesna restauracja. - Gdy wygrałam przetarg na opuszczoną halę i miałam zdecydować, co w niej będzie, wcale nie myślałam o gastronomii, chciałam urządzić tu moją pracownię - opowiada Katarzyna Grüning, architekt wnętrz. - Ale postanowiłam zaryzykować. Gdy weszłam do środka, od razu wiedziałam, jak to powinno wyglądać. Wystarczyło odnowić stare elementy i wizualnie ocieplić wnętrze, przecież w restauracji potrzeba trochę intymnego klimatu - mówi właścicielka. Wspomina, że zabrała się do pracy z determinacją, w realizacji trochę jej pomógł młody, zdolny krakowski architekt Grzegorz Pniok. Urzekło ją to wnętrze. Wysokie na siedem metrów, z wielkimi przeszklonymi drzwiami. 210 metrów kwadratowych powierzchni. Pod sufitem drewniane belki, czerwona cegła. Podłoga wymagała remontu. - Kilka lat temu beton nie był jeszcze modny, jakiś czas szukałam fachowców, którzy potrafiliby zrobić odpowiednią wylewkę. Miała być lekko spękana, jakby spracowana. Trochę z tym było zachodu, ale udało się. Podłoga w szlachetnym odcieniu szarości idealnie pasuje do białych ścian, zaimpregnowanych na ciemno belek i loftowych przeszkleń.
Wyzwaniem, z którym nie każdy architekt potrafiłby sobie dać radę, było wytłumienie akustyki hali i ocieplenie wystroju. Katarzyna wpadła na genialny w swej prostocie pomysł. - Kilka metrów białej tkaniny, aluminiowe obręcze, spinacze. To wystarczy, by stworzyć lampiony, które jednocześnie pełnią rolę dekoracji. Skrywają źródło światła, którego barwa może się zmieniać w zależności od okoliczności, wystarczy wymienić żarówki - opowiada Katarzyna. Wnętrze wiele też zawdzięcza zieleni. Wrażenie robią wysokie drzewa, które zmieniają się tu sezonowo. Meble wyszły spod ręki znakomitego rzemieślnika, który z elementów starych mebli skonstruował nowe. I tak pomocnik kelnerski powstał z półek ze starej apteki. Podobnie lodówki. Gwoździem tego wystroju jest stary fortepian Neumanna odziedziczony po babci, który przetrwał II wojnę światową. I ogromny zbiór książek - literatura światowa. Na ścianach wiszą obrazy Adama Kozika, trafiły tu po wernisażu w Paryżu. Dzięki nim restauracja zamienia się w małą galerię.
Paleta kolorystyczna wnętrza jest oszczędna, chłodna, dyskretna. - Musi pozostać tłem. W restauracji najważniejsze jest to, co na talerzu - mówi Katarzyna. - A na nim jest barwnie. Młody szef kuchni, Oskar Zasuń, specjalizuje się w kuchni modernistycznej, ale też molekularnej. Można spróbować m.in. tatara z tuńczyka, sorbetu tom-yum i kawioru z melona i chili, z crunchem z szalotki. Katarzyna właśnie wróciła z podróży na Bali z wielką walizką przypraw: kwiatu muszkatołowca, pieprzu bengalskiego, zielonego curry. Oskar już pracuje nad tym, jak kreatywnie je wykorzystać, bo karta zmienia się regularnie. W przewodniku Michelin Studio Qulinarne otrzymało dwa komplety sztućców, niedawno zostało wyróżnione w przewodniku Gault & Millau Polska 2015 dwiema czapkami kucharskimi.
Paweł Łukasz Okuniewicz
Katarzyna nie zwalnia tempa. Nie tylko prowadzi restaurację, ale też pracuje jako architekt wnętrz. Co zdecydowało o jej sukcesie? - Intuicja. Myślę logicznie i jestem rozsądna - deklaruje. "To gejzer energii, a siłą przebicia mogłaby się równać z leopardem 2" - mówią o niej nie bez podziwu.
Chciałaby poświęcać więcej czasu swoim dwóm córkom. - Są cudowne, jestem z nich dumna, bo potrafią mnie wspierać w pracy nad restauracją, a mogłyby się wściekać, że muszą się mną dzielić - śmieje się. Nie wie, co to słodkie lenistwo. Wstaje o szóstej, do dziewiątej przy kawie i papierosie wykonuje 17 służbowych telefonów. Pędzi do pracowni albo na Gazową do Studia. Albo pakuje walizki i wyjeżdża w poszukiwaniu inspiracji i architektonicznych odkryć. Planuje podróż do Kambodży lub do Argentyny. Wieczorami miewa ochotę na dobry film. - Na inteligenty film akcji - precyzuje. Na przykład? - Jeśli gra w nim Sean Connery albo Anthony Hopkins, nie muszę znać tytułu. Wiem, że to jest to.
- Więcej o:
Restauracja Plac Nowy 1. Obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa
Co łączy piekarnię, miód, meble i akcesoria kuchenne? Smak tradycji!
Restauracja Der Elefant
Strefa smaku: restauracja Belvedere
Paloma Inn - space age bistro na Poznańskiej w Warszawie
Wnętrza studia OTO film
Wnętrzarska perełka – Nobu Hotel Warsaw Roberta De Niro
Praga - miasto o wielu twarzach